Ölrecension: Dugges Bärliner

, , Inga kommentarer

Om två veckor sker något för första gången någonsin. Då släpps en svensk berliner weisse på Systembolaget. Det är Dugges som plockat fram en variant med hallon och självklart fick Göteborgshumorn komma med också. Ölet heter nämligen Bärliner.

Berliner weisse serveras traditionellt med söt fruktsirap för att ta udden av syran i ölet, som jäst med mjölksyrabakterier. Dugges har istället jäst ölet med hallon för att ge den en bärighet med den torra syran i behåll.

Ölet är vackert, klart ljusorangerosa som bara glittrar av sommar och sol. Doften har tydliga drag av mjölksyra med stora inslag av hallon, lite som en hallonyoghurt nästan. Fast syrligare. Lite toner av vete smiter också igenom. Det är en härligt frisk och somrig doft. Inte något man sitter och sniffar i en evighet på för att hitta nya nyanser utan som man vill dricka direkt.

Smaken är lätt och frisk utan att kännas tunn, med en behaglig syra som inte har någon som helst vinägerton (som sig bär). Hallonen är med och ger en frisk bärton. Torrt och syrligt är det men mycket drickbart. På bara 3,6 % är det dessutom ingen fara att suga i sig några stycken.

Det här är sommarens svenska höjdaröl och ett givet köp när den släpps. Enkel och frisk med smaker som hör sommaren till på alla vis. Perfekt som fördrink på grillfesten, till strandhänget och att bjuda till folk som tycker rosévin är Guds gåva vid varmt väder.

Den recenserade flaskan var ett varuprov

0 kommentarer:

Skicka en kommentar