Brewmeister erkänner att Armageddon inte var 65 % och att Snake Venom spritas upp

, , 1 kommentar
Det skotska bryggeriet Brewmeister släppte tidigare en öl, Armageddon, som påstods vara 65 %. Många smaklökar tillsammans med diverse testningsmetoder visade att det omöjligt kunde vara sant. Därefter släppte de Snake Venom på påstådda 67,5 %. Nu har bryggeriet erkänt på sin blogg att vissa batcher av Armageddon inte var 65 % och att de tillsätter ren etanol för att få Snake Venom till 67,5 %.

Hela blogginlägget från Brewmeister går att läsa här. Det handlar om mycket annat än dessa två öl, men i den delen som behandlar Armageddon och Snake Venom påstår de två saker. För det första erkänner de att åtminstone två batcher av Armageddon inte var 65 %. En batch var enligt dem 15,25 %. De vidhåller dock att de första fyra batcherna låg på 64-66 %, något jag förstås tvivlar starkt på (bl a eftersom det vore extremt svårt att "frysdestillera" så högt och för att alla som sagt något om ölen säger att den inte smakar starkt), men man får vara glad att de åtminstone erkänt att några batcher inte höll rätt styrka. De menar att de ska kontakta kunder som kan ha fått en flaska från någon av dessa två batcher, men inte för att erbjuda pengarna tillbaka utan för att ge dem en flaska Snake Venom som kompensation.

Frågan är om det är någon tröst. I samma blogginlägg erkänner de nämligen att de kan behöva tillsatt ren etanol för att få upp Snake Venom till rätt alkoholhalt. De skriver visserligen också att de kan behöva tillsätta svagare basöl för att få ner alkoholhalten om den blivit för stark, men hur troligt verkar det? Skulle de inte bara sälja den under en starkare alkoholhalt då? Utöver det osannolika i att de skulle ha lyckats "frysdestillera" en öl så högt alltså.

Dessutom har de slutat producera Armageddon, åtminstone för tillfället. Å andra sidan är det för att de ska fokusera på Snake Venom, så det verkar vara något av ett "Ur askan, i elden"-scenario, åtminstone ur konsumentperspektiv.

Hursomhelst, det är skönt att se att en av ölvärldens stora bluffar de senaste åren nu inte bara står motbevisade utan också har erkänt åtminstone delar av misstaget. En liten seger för sanningen.

1 kommentar:

  1. Det tragiska är ju att de får fortsätta... Men men, jag lär slippa deras öl och så långt är jag nöjd. :)

    SvaraRadera