Slottskällans Nordic

, , 3 kommentarer
Ni som har hängt med på Slottskällans facebooksida vet att de just har buteljerat en helt ny öl, Nordic. Det är en ljus lager på 4,5 % som är rejält humlad med simcoe och citra. Den är gjord för export till Finland, där den tack vare den lägre alkoholhalten kommer under gränsen för vad som får säljas på vanliga matvarubutiker, men en del kommer också att säljas till restauranger i Uppsala. Den buteljerades i torsdags så den är riktigt färsk just nu.

Jag har fått ut ett smakprov som jag hade tänkt dricka till pizzan efter dagens tenta i kursen med ett så spännande namn som Energisystem i ett biogeovetenskapligt perspektiv (en riktigt tungvrickare efter nån öl), men så blev det inte av diverse skäl. Istället fick det bli att dricka den i egen majestät nu ikväll när jag kommit till Falun. Märks direkt att den hade varit grym till pizzan! Det är bra drag i beskan och trots att kroppen är lätt så är det precis tillräckligt med sötma att backa upp humlen med så att den inte slår över och blir metallisk och obekväm. Simcoehumlen och citran ger den en härlig fruktighet med mycket citrus och grapefrukt. Hade verkligen varit en perfekt törstsläckare till pizzan! Lite avundsjuk blir jag på finländarna och de som är kvar i Uppsala över sommaren.

Det är alltid kul när bryggerier tar fram en så pass smakrik men ändå relativt alkoholsvag öl. Ett öl behöver ju inte ha tvåsiffrig alkoholstyrka för att vara gott. Jag upplever det som att svenska bryggerier återigen börjar utveckla nya öl med lägre alkoholhalt efter en period då det kändes som många nya öl var över 5,5% och uppåt. Särskilt trevligt nu till sommaren då man kanske hellre vill ha ett gott öl i kvantitet istället för en komplex trippelfatlagrad bajskaffechokladvaniljstout.

Jag hoppas Slottskällan brygger mer av Nordic någon gång och då släpper i större skala på den svenska marknaden och inte bara till Uppsalakrogarna. Det är det här ölet nämligen värt. Förutom till pizza så vore det perfekt att dricka medan man grillar, på picknicken, till äggröra och bacon eller en somrig soppa. Så Sverigelanseringen till nästa sommar då, Slottskällan? Nelson kom ju till svenska marknaden ett år efter lanseringen i Finland så hopp finns det.

3 kommentarer:

 1. Låter lovande, hoppas att den finns någonstans i Helsingfors i juli, kommer garanterat att köpa. Bara etiketten är värd det.

  SvaraRadera
 2. Antar att tentamen gällde en härlig SLU-kurs..? :)

  SvaraRadera
 3. Gyllenbock, det borde den göra tycker jag. Etiketten är riktigt snygg, solnedgång i finska viken skulle jag tippa på.

  Kim, exakt så :) Innehöll allt från isälvsavlagringar till växtanatomi till biogasproduktion.

  SvaraRadera