Kaffe-IPA till mat?

, , 5 kommentarer
Ursäkta det mörka fotot
Idag släpptes sju nya öl på Systembolaget och en av dem var Mikkellers omtalade kaffe-IPA, Koppi. Den som släppts nu är alltså andra omgången av den och är gjord med en ny kaffesort, Odoo Shakiso, som även denna är från Etiopien. Den första varianten, som gjordes med kaffet Guji, har jag prövat några gånger men inte med mat till så jag tänkte att det skulle vara intressant att pröva det den här gången.

Jag gjorde en marinerad fläskytterfilé (dvs benfri kotlettrad) i ugn med tzatziki och klyftpotatis, en rätt som jag tycker passar fint med en vanlig IPA. Marinaden gjorde jag på olivolja, skånsk senap, soya, skal från en citron, saft från en halv citron, salt, peppar och oregano, vilket ger en väldigt citrusbetonad smaksättning som jag gillar till just fläskytterfilé. Hur man gör tzatziki hoppas jag att ni redan vet så det skriver jag inget om.

Hur funkade det då med kaffe-IPA? Rätt så bra faktiskt. I början av smaken kommer humlen och leker med citrustonerna sen kommer kaffet från ingenstans och bryter av helt och ger en spännande kontrast istället. Det är kanske inte en absolut fullträff då kaffet tenderar att ta över lite, men likväl en intressant kombination. Ärligt talat trodde jag faktiskt att det inte skulle gå så bra att para denna öl med mat, men det gick verkligen över förväntan.

5 kommentarer:

 1. @Johan: Jag förstår inte var alla som provat denna kaffe-IPA känner den påtagliga kaffesmaken (eller doften). Jag provade en flaska igår, och testade mer än 3 gånger med minst 5 minuters mellanrum, och jag kunde bara känna svaga toner av kaffe i eftersmaken efter det sista försöket. Jag sköljde munnen mellan varvet och provade andra "trix" för att neutralisera smaklökarna, men inget hjälpte. Antingen så var det fel IPA i min flaska eller så har alla andra överdrivit kaffe-inslagen i denna öl;-)

  SvaraRadera
 2. Är du inbiten kaffedrickare Pelle? Jag dricker nämligen inte kaffe annars, så jag funderar om det kanske är så att jag reagerar mer på kaffesmak än någon som dricker några koppar om dagen?

  Första gången jag drack Guji-varianten så kände jag också kaffet tydlig, dock var det mer i form av kaffekarameller då. Jag drack Guji nån gång till då det inte smakade lite mycket men det tror jag kan bero på att det var relativt långt efter att de brygdes, kaffearomerna är ju också ganska flyktiga och kan försvinna snabbt.

  SvaraRadera
 3. Jo, rätt mycket kaffe blir det kanske. Men alla andra kan ju inte vara te-drickare som recenserat denna öl;-)

  SvaraRadera
 4. Jag dricker inte heller kaffe i vanliga fall och kände definitivt av kaffet i denna öl. Inte överdrivet mycket utan mer i bakgrunden.

  SvaraRadera