En middagstur till London och en tsarinna till efterrätt

, , 1 kommentar
Big Ben, dubbeldäckare, Tower Bridge och Buckingham Palace. Ett gäng Londonklassiker som väl nästan alla har sett. En annan klassiker är Slottskällans öl London, som har blivit återupplivad och släpptes i beställningssortimentet samt lokalt i Uppsala i veckan. London är såklart en ganska traditionell brittisk ale som drar åt ESB-hållet. Med sina 4,7 % kvalar den in som session beer i min bok. Men varför nöja sig med att bara dricka den som den är? Nä, det gör vi inte, utan tar den till lite mat. Ikväll körde jag på ett av mina go-to-recept, nämligen chiliköttbullar med grönsakscouscous (eventuellt har jag skrivit om det förut, i sådana fall får det bli en gång till). Det hela är mycket enkelt.
Ta cirka 500 gram nöt-, lamm- eller blandfärs (just ikväll körde jag på lammfärs som är min egen favorit till detta) i en bunke och krydda med salt, peppar, ca 2 tsk spiskummin och 1-2 msk chilipulver. Jag höftar kryddorna men jag tror att det är ungefär så mycket som angivits ovan. Häll på en skvätt grädde, några matskedar sådär. Blanda samman med händerna tills kryddorna fördelat sig i färssmeten. Rulla köttbollar i valfri storlek. Ett tips är att ta lite vatten på händerna emellanåt så klibbar det mindre. Stek på medelhög värme.

Medan köttbullarna steks hinner man med resten. Tillaga couscousen enligt förpackningens instruktioner, men tillsätt en grönsaksbuljongtärning och en klick smör till vattnet. Det gör att couscousen går från trist och tråkig till god och intressant. Finhacka en rödlök och ta ut innanmätet ur två tomater och tärna själva fruktköttet. Blanda ner detta i couscousen när den är klar. Man kan även tillsätta t ex tärnad paprika och majs. En sås slänger man ännu snabbare, det är bara att blanda 3 dl gräddfil med salt, peppar, någon matsked chilipulver och saften från en halv citron.

Inklusive handdisk av allting så tar det här en halvtimme att göra. Grönsakscouscousen bjuder på väldigt trevliga konsistenskontraster mellan mjuk couscous och krispiga grönsaker och köttbullarna med gräddfilssåsen är väldigt långt bort från svenska köttbullar i brunsås. Ett tips är att använda fullkornscouscous som både är smakrikare och nyttigare. Rätten kan enkelt varieras genom att använda olika grönsaker i couscousen, jag använder dock alltid rödlök och tomat som bas.

London är en sån där öl som passar till många sorters mat och som inte gjorde bort sig här heller. Allra bäst gör den sig nog till klassiska brittiska rätter som shepherds pie, bangers & mash och kanske till och med fish & chips om det inte är så mycket vinäger på. Till just den här rätten hade det nog varit ännu bättre med en krispigare öl, det vill säga med lättare kropp och mer humle, t ex en humlig pilsner eller lättare APA, men när man inte har någon sådan hemma så gör sig London bra som back-up. Och när man har ätit upp kan man alltid dricka några till utan att det blir tråkigt eller att man blir packad.

Istället för att dricka fler London tog jag istället en Tsarina Esra till efterrätt. Betydligt starkare öl (11 %) men när flaskan bara innehåller 18 cl så är ju det ingen fara. Det är en imperial porter med mjuka toner av chokladkaka och en värmande alkohol samt en kryddig eftersmak. Riktigt trevlig efterrättsöl på perfekt portionsförpackning!

1 kommentar:

  1. Nu får jag fantomsmärtor. Vackert väder idag så jag tänkte två flugor i en smäll,Mc åkning och köpa lite Slottskällans i Uppsala. Köpte Svart och Nelson men missade London.Jaja det ska ju vara fint hela veckan så man kanske hinner med en tur till. Tack för trevlig läsning.//Malt

    SvaraRadera