Imponerande öllista till helgens miniölfestival i Falun

, , 1 kommentar
Är du ölsugen i helgen? Är du inte på ölfestivalen i Köpenhamn? Bor du i eller i närheten av Falun? Då har jag lösningen för dig. På Pitcher's i Falun anordnas nämligen en miniölfestival under helgen, där krögaren Taylan har samarbetat med förening Dala Ölakademi. Det hela startar i eftermiddag kl 17 och håller öppet till 01 och imorgon är det 13-01 som gäller.

Utöver att delar av Pitcher's vanliga sortiment kommer att finnas tillgängligt för smakprover så kommer även importörerna Brill och Wicked Wine att finnas på plats med lite öl. Till att börja med tänkte jag dock presentera en liten specialare, nämligen KLOSS. Det är en IPA på 5,3 % som har bryggts av De Molen i samarbete med Peter Carlsson & Blå Grodorna som är tänkt att serveras på deras spelningar, men eftersom Peter bor strax utanför Falun och är medlem i Dala Ölakademi så kommer några flaskor även att dyka upp på Pitcher's ikväll. Enligt första rapporterna är den tokgod med massor av härlig tropisk fruktighet.

Wicked Wine kommer att ta med sig ett gäng Mohawköl, det är klart att följande kommer med: Blizzard, vs Amarillo, vs Goldings, Extra IPA, Summer IPA, Red Easter, Black IPA och Stitch. Eventuellt kommer också lite fler öl att följa med.

Den riktigt imponerande delen av öllistan kommer när man kikar på Brills bidrag. Enligt de uppgifter jag har fått rör det sig om närmare 50 öl, nämligen följande:
AleSmith Yulesmith Summer
AleSmith Horny Devil
Beer Here Dark Hops
Bierwerk Aardwolf
Captain Lawrence Captain's Reserve IIPA
Croocked Moon Smokescreen
Dugges Never Mind the Bollox
Efes Dark Brown
Evil Twin Yin
Evil Twin Yang
Haandbryggeriet Odin's Tipple
Hantverksbryggeriet Baronen
Hoppin' Frog Mean Manalishi
Hoppin' Frog B.O.R.I.S. the Crusher
Hoppin' Frog Barrell Aged B.O.R.I.S. the Crusher
Mikkeller/Brewdog I Hardcore You
Mikkeller I beat yoU
Mikkeller Beer Geek Breakfast Speyside
Mikkeller Beer Geek Breakfast Bourbon
Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel Highland
Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel Islay
Mikkeller Black Tie
Mikkeller Mandeöl
Mikkeller Spontanframboos
Mikkeller 1000 IBU
Mikkeller Black Hole Bourbon
Mikkeller Black Hole Red Wine
To Öl First Frontier
Nögne Ö/Dugges Sahti
Nögne Ö Imperial Stout
Nögne Ö #500
Nögne Ö Dobbel IPA
Nögne Ö Tiger Tripel
Nögne Ö Sunturnbrew
Nögne Ö Red Horizon
Nögne Ö Sweet Horizon
Port Brewing Old Viscosity
Port Brewing Older Viscosity
Lost Abbey Angel's Share
Lost Abbey Serpent's Stout
Traquair Jacobite
Southern Tier Un*Earthly
Southern Tier Oat
Stillwater Autumnal
Stillwater Existent
Three Floyds Behemoth

Jag tycker det är häftigt att en relativt liten stad som Falun, med sina ca 55 000 invånare i kommunen, kan erbjuda så bra öl. Då ska det dessutom sägas att många av ölen i listan finns på Pitcher's i vanliga fall också och alltså inte bara dyker upp i helgen.

Inträde kommer att kosta 100 kr och då ingår om jag förstått saken rätt 4 ölkuponger, sedan kan man köpa fler ölkuponger när man väl är inne. Oklart om man kommer få ett eget provningsglas. På lördagen kommer även ett liveband att uppträda under eftermiddagen.

Själv sitter jag fast med tentapluggande i Uppsala så något festivalande blir det inte för min del, varken i Falun eller Köpenhamn, men jag hoppas verkligen att det blir ett lyckat arrangemang som kommer tillbaka i många år framöver. Även småstäderna behöver lite evenemang för att sprida ölkulturen över landet.

1 kommentar:

  1. Fasen att jag inte fick nys om detta tidigare! Hade verkligen velat gå, men nu har annat inplanerats.
    Grymt utbud!
    /Örebrobo

    SvaraRadera