Ost & Öl: Rochefort 8 med röd kittost

, , Inga kommentarer
Chaumes är en röd kittost gjord på komjölk och kommer från sydvästra Frankrike. Den har inspirerats av trappistmunkarnas ostar. Själva kittet på en kittost fås av att man doppar eller sköljer den med saltlake och sedan med en blandning som innehåller fermenterande mikroorganismer. Kanten på ostet, alltså kittet, är fullt ätbar och innehåller mycket av smaken och man bör därför inte skära bort den. Den här osten köpte jag på mitt lokala ICA, så den bör inte vara så svår att få tag på men hittar man den inte bör andra kittostar vara likartade i smaken.

Rochefort 8 och kittost var nog den första riktiga kombinationen av ost och öl som jag smakade och jag föll pladask redan då. Den gången var det en Taleggio som jag tycker är lite mildare i smaken än Chaumes. I båda fallen så var det dock Rochefortens sköna smakmix av plommonconfit och de finaste belgiska chokladpralinerna som kompletterade osten totalt. Det blir lite som att använda en fikonmarmelad eller liknande till osten. En grym kombination som är väl värd att prova och än idag är detta min favoritkombination av ost och öl. Pröva gärna med lite senap till också.

Tidigare idag var vi på en exkursion med skolan och till lunch tog jag med en lite grövre baguette som jag i all enkelhet hade brett med smör och lagt i rostbiff och några bitar Chaumes i. Det var en gudagåva kan jag säga! Absolut värt de extra kronorna jag la på ostbiten.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar