Chorizogryta med Drakens DIPA

, , 3 kommentarer
Jag tror att jag har skrivit om den här lilla rätten förut i samband med någon öl-och-mat-provning men jag tycker den är så pass enkel och god att det är värt att ta upp den igen. Att lägga några extra kronor på korv av hög kvalitet gör stor skillnad. När jag är i Falun och lagar detta så använder jag choralizo från Siljans Chark som har 97 % köttinnehåll. Jag har prövat med Scans chorizo och skillnaden är stor.

ca 300 g chorizo (eller testa med annan kryddig korv), så god kvalitet som du kan hitta
ca 150 g rimmat sidfläsk alternativt bacon av god kvalitet
1 burk stora vita bönor
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
ca 2 tsk lantbuljongpulver (eller en halv, söndersmulad buljongtärning)

Hacka löken och tärna sidfläsket/baconet. Fräs på fläsket i en gjutjärnsgryta i sitt eget fett. När fettet börjat smälta, lägg i den hackade löken och låt det fräsa en stund. Skiva under tiden upp korven i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg i korvskivorna och fortsätta fräsa på tills de börjar få lite färg. Skölj under tiden av bönorna. Lägg i krossade tomater, bönor och buljungpulver samt pressa i vitlöken och dra ner till medelvärme. Låt det hela puttra utan lock i en 15-20 minuter så att det reduceras ner till en ganska tjock konsistens. Kom ihåg att röra om då och då så att inget bränns fast. Smaka av på slutet, men både fläsket och buljongen bidrar ju med sälta så det är inte säkert att något mer salt behövs. Servera med ett gott matbröd.

Som ni säkert förstår av receptet så är det oerhört enkelt att laga detta, det genererar minimalt med disk och det är dessutom rimligt billigt. Det blir lite småmastigt som det är och en fräsch sallad kan vara gott till. Det räcker gott till 3-4 portioner men om man är lite extra hungrig kan man t ex dryga ut med lite röda linser som man har i samtidigt som tomaterna. Då får man också tillsätta lite extra vatten.

Jag drack en Oppigårds Drakens DIPA till ikväll, lite i brist på bättre alternativ faktiskt. Vill man njuta av humlen fullt ut i denna öl ska man inte dricka den till den här typen av mat, den lyfter nämligen fram malten väldigt mycket och ölets kropp känns nästan lite småfet och humlearomerna kommer först smygande mot slutet. Det blir en helt annan öl än om man dricker den i ensam majestät, nu blir det mer som en american strong ale än en DIPA. Det är gott till maten tycker jag, men det är nog inte en kombination för alla och den totala humleälskaren kan kanske se det som slöseri på DIPA. En frisk pilsner kan nog vara ett alternativ i sådana fall, eller en maltig brittisk ale.

3 kommentarer:

  1. Satan vad jag blev hungrig nu! Och ölsugen... Snygg layout förresten!

    SvaraRadera
  2. Kanske en Sigtuna Harvest Ale? Jag är visserligen inte särskilt hungrig men sugen blir man ändå.

    SvaraRadera
  3. Eriked, ja kanske det, jag har inte hunnit smakat den än, men den verkar ju dra åt bitterhållet enligt andra så det ska nog kunna gå bra :)

    SvaraRadera