Den svenska svart-IPA-kampen är över

, , 2 kommentarer
Plötsligt blev svart-IPA den nya ölstilen på alla svenska bryggares läppar och många har försökt att bemästra stilen. I mina ögon har en mycket klar "vinnare" nu utkristallerat sig som är flera klasser bättre än de övriga svenska försöken på att ta sig an stilen.

Jämtlands presenterade sin svart-IPA redan förra året men den var mer typisk engelskt jämtländsk och levererade inte någon större humlekick. Nynäshamn kom sedan med sin Dedikerade Dundermörk, särskilt bryggd till The Rover och Ölrepubliken och satte en trevlig standard.

Så till höstens släpp på Systembolaget kom Sigtunas Prince of Darkness för att först bli hyllad av deltagarna på Systembolagets skribentprovning och därefter sågad av många besvikna själar när det visade sig att det var få flaskor i butik som höll samma klass som på skribentprovningen. Jag provade den mot Slottskällans Eight, som skulle ha fått platsen om det inte vore för att offertflaskan blivit lite för stark. Det hela slutade med att jag blev besviken på båda två.

Frequency dundrade på med nya öl och en av de två som imorgon släpps i det lokala beställningssortimentet är A Darker Shade of Ale, bryggd hos Nils Oscar. En svagare variant på 6% som med fem olika humlesorter utlovar en humlekick som faller IPA-älskaren i smaken. Det visade sig inte vara någon överväldigande upplevelse men ändå helt i klass med Dundermörk.

Så blev det dags för Stockholm Beer & Whisky Festival där Jessica glatt serverade sin nya St Eriks Black IPA. Där andra lagt energi på finurliga namn ligger all kärlek här på själva ölet. Och vilket öl det är! Här har vi vad som är sveriges bästa svarta IPA anno 2012. Hands down, utan motsvarighet. Maltkroppen är svart och chokladig men framtagen med maltsorter utan rostig karaktär. Det gör att humlen släpps fram i sin fulla kraft utan att behöva slåss om utrymme med rostade toner och det vinner vi som dricker ölen på. Nästan hela humlespektrat finns här med hö, tallbarr, citrus och mango. Om du ska till SBWF nästa helg eller ser den på någon bar är det bara att pröva. Och njuta.




Ni glömmer väl förresten inte att följa Portersteken på Facebook? På torsdag och fredag kommer mer liveuppdateringar från SBWF.

2 kommentarer:

  1. Förutom de du räknade upp har Mohawk haft två svarta IPA-öl: Mohawk Black IPA Oxymoron och Mohawk Black IPA Easter Edition. Och så Dugges Avenyn By Night, men den ska nog mer klassificeras som Black Ale.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant! Mohawks första påsk-BIPA var ingen höjdare men den andra var ju faktiskt riktigt trevlig och går in på en klar andraplats för mig.

      Radera