Humlig påskale och vegetarisk lasagne

, , Inga kommentarer

Även om man inte är uttalad vegetarian eller vegan är det bra att varva in mycket vegetarisk kost i matsedeln. För hälsan, för djurens skull och för en lägre miljöpåverkan. Denna vegetariska lasagne är full av smak, faktiskt så pass att jag föredrar den över vanlig lasagne.

Du behöver följande:
250 g lasagneplattor, gärna spenatpasta
150 g fetaost
150 g gröna bönor (haricots verts)
ca 400-500 g spenat (färsk, fryst eller en blandning)
2 st squash/zucchini
1 sats bechamelsauce (25 g smör, 5 dl mjölk, 2 msk mjöl, muskotnöt, salt och peppar)
1 liten sats pesto

Sätt ugnen på 200 grader. Ånga av spenaten i en kastrull med lite vatten så den krymper ihop och blir mjuk. Skär bönorna i mindre bitar. Skiva squashen och fetaosten. Tillaga bechamelsaucen genom att smälta smöret och sedan vispa i mjölet och låta det få lite färg. Häll i mjölken sakta under kraftig omrörning så att det inte blir några klumpar. Koka upp under omrörning och ta av plattan. Krydda med riven muskotnöt, salt och svartpeppar. 

Lägg ut lite bechamelsauce i botten på en ugnsfast form. Lägg på ett lager lasagneplattor följt av en tredjedel av spenaten, hälften av bönorna, hälften av squashen och hälften av peston. Börja på ett nytt lager med bechamelsås, lasagneplattor, spenat, bönor, squash och pesto. Avsluta med bechamelsås, lasagneplattor, spenat och toppa med fetaosten. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter.

Till detta passar det alldeles förträffligt med en medelfyllig ale med tydliga men inte alltför kraftiga humleinslag. Exempelvis Oppigårds Easter Ale för den som vill ha något säsongsbetonat, eller kanske en Twisted Thistle eller Red Seal Ale för den som vill göra detta när påskölens tid är över. Just Oppigårds Easter Ale var faktiskt en riktig fullträff! Lite maltkropp behövs för att möta upp pastan och bechamelsåsen medan humlen spelar av fint mot alla gröna smaker, särskilt peston. Både i lasagnen och ölen finns en jämn balans mellan de lite tyngre bassmakerna och de lättare, piggare smakgivarna. Att finna den matchningen mellan mat och öl är också en viktig del i att finna rätt dryck till rätt mat.

Bloggen fyllde nyligen tre år. Jag firar det genom att nu försöka komma tillbaka till mer öl och i kombination igen. Dessutom bjuder jag på denna lilla bild som är lite av en tribut till min gamla logga som användes under bloggens första tid i världen.

En liten tribut till min gamla logga, för er som minns

0 kommentarer:

Skicka en kommentar