SVT kan de också...

, , 7 kommentarer

Vi har länge matats med konstiga uttalanden om öl från TV4's morgonsoffa och nu har också SVT gett sig in i kampen. Håkan Larsson berättar om påskens mat och dryck därtill. Tre minuter in i klippet kommer han in på öl och förklarar bland annat att ale är en underjäst öl, att ale är mörkare än lager och att USA inte är kända för att göra bra öl.

Att DN väljer att skriva om var man hittar den billigaste stora starken i Stockholmen kan jag på något sätt gå med på. Visst lyfter det fram en tråkig del av ölkulturen, men det är inga faktafel. SVT gör istället en TV4 och tar in någon som inte riktigt kan kommunicera ut den goda ölkulturen på ett bra sätt. Även om det är två bra öl som lyfts fram faller det lite när det ska rabblas faktafel och upprepas mantran om USA:s ölkultur som är utdaterade sen många, många år tillbaka.

Trist är det...

7 kommentarer:

 1. Ja, man vet inte om man ska skratta eller gråta. Fullkomligt bedrövlig givetvis !!

  Cheers

  SvaraRadera
 2. Håller med ovanstående. Fullständigt bedrövligt. Om Håkan inte vet kan han väl ha vett och integriteten att säga att han inte kan detta eller inte har den informationen eller något liknande. Sedan kan det givetvis röra sig om en felsägning, men det låter inte som så. Håkan bör nog hålla sig till vin.

  SvaraRadera
 3. På ratebeers top50 består top10 av 8 amerikanska öl. Kan man bli mer obildad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. fast är det inte lite obildat att 8/10 öl på ratebeer top 10 är amerikanska?

   Radera
 4. Jag tycker faktiskt inte hans fadäs med underjäst och överjäst bekymrar mig. Inte heller hans antydning om USAs mindre bra ölrykte. Prata till bönder på bönders vis känns som en bra devis MEN jag hakar upp mig på att öl, som han uttrycker det, är huvudspåret vid val av dryck och ändå har han bara med två öl och sedan fyra viner (av dryckerna med alkohol, sedan blir det 1-1 på det alkoholfria) Varför bara två rekomendationer av det som han anger som det bättre grundtipset?

  SvaraRadera
 5. Här har vi ett positivt exempel istället, Mariestads fick en 2a och alla microölen fick 3 eller bättre
  http://www.svd.se/mat-och-vin/storhelger/svds-stora-paskolstest_8019986.svd

  SvaraRadera
 6. Jag kanske ska skicka min bok till honom och placera en post-it lapp där han kan läsa om över- och underjäst. Det är ju inte annars så himla svårt att kolla upp innan om man är osäker. Det är som att jag skulle stå och prata om att vin görs på druvjucie-koncentrat...

  Värt att notera är också programledarens kommentar när Håkan säger att Oppigårds kostar 25 kronor: "oj, det var dyrt". Hur tänker han då? Det är typ femton spänn dyrare än burklagern (inte jättemycket pengar). Köper man sex stycken förlorar man 60 kronor som inte heller är mycket pengar. Dessutom är ju vin sjukt mycket dyrare men tjatar man aldrig om.

  Visst är det kul att de nämner öl i TV men när de inte kan skilja på över- och underjäst kanske de bara ska säga något i stil med: "Köp Oppigårds, den är bra."

  SvaraRadera