Hembryggningsförsök #2: Cider

, , 2 kommentarer
Efter min första hembryggning hade jag ett halv paket torrjäst kvar och eftersom jag vill uppgradera min mätutrustning lite till nästa ölbryggning klämde jag in ett annat litet experiment. Cider. Nu står fyra liter äppelmust och bubblar till cider i garderoben.

Självklart vore det roligast att göra cider från grunden, med egna äpplen och hela fadderullan men innan jag ger mig på den arbetsintensiva processen med att göra egen must tänkte jag testa med färdig must. I princip skulle man kunna köpa äppeljuicekoncentrat, blanda ut med vatten och jäsa ut, så länge det inte är något konserveringsmedel i. Jag sprang istället på äppelmust från Kullabygdens Musteri på IKEA, av alla platser. Tre flaskor á 63 cl styck fick man för en femtiolapp så jag köpte sex stycken. Mycket mer än fyra liter får det nämligen inte plats i min lilla damejeanne. Enligt etiketten är det 100 % äpplen, inga aromer eller andra tillsatser och inte heller något konserveringsmedel i. Bara att köra alltså.

Att kalla det bryggning är kanske lite att ta i när jag egentligen bara hällt must i ett jäskärl, tillsatt torrjäst och skakat om. Men cider, det ska det nog bli av det i alla fall. Jästen var Safale US-05 som jag hade lite kvar av från första bryggningen. En alejäst verkar ge en cider av brittisk typ utifrån vad jag läst mig till. Just nu står det och bubblar på i sakta mak. Jäsningen är betydligt lugnare än när jag gjorde öl. Ändå verkar det som att hembrygd cider ofta blir väldigt torr.

Det hade varit intressant att experimentera lite med att lagra cidern på ekchips eller kuber, kanske indränkta i cognac eller annan passande sprit. Jag har även funderat på om inte en mycket lätt torrhumling av en cider kunde bli lite spännande. De experimenten får nog vänta lite dock.

Jag återkommer när cidern är färdig. Har du prövat att göra cider hemma? Kommentera gärna!

2 kommentarer:

  1. Äppelmust innehåller nästan uteslutande enkla sockerarter (mono- och disackarider) och dessa käkar jästen normalt sett enkelt upp om man inte vidtar aktiva motåtgärder.

    SvaraRadera
  2. Följer med spänning detta projekt eftersomv även jag sitter på en halv påse torrjäst.

    /Martin

    SvaraRadera