Lokalkollen: Brekeriet Breidur

, , Inga kommentarer
Nästa öl på Systembolaget från skåningarna på Brekeriet är ett nytt experiment med frukt och brett kombinerat. Efter succén med svartvinbärsölet Cassis har man nu skapat en lättare, friskare öl med mango och äpple. Det är dock inte frukterna som gett namn åt den här ölen utan jästen. Breidur ska nämligen betyda brett på isländska.

Vi lägger språklektionen åt sidan och tittar på ölet istället. Det släpps på lokala butiker och för beställning till resten av landet på Systembolaget på tisdag och kommer att kosta 59,90 kr flaskan. Det har dock redan funnits några tillfällen att prova den, bl a på Linköping Beer Expo och vid Ölrepublikens Small & Crafty. Ölet är en del av deras serie white label med lite exklusivare öl som inte är en del av deras standardsortiment.

I doften drar den lite åt ciderhållet (fransk cider då, alltså) med friska äppeltoner och därtill också tydliga inslag av funkig brett. Mangon känns inte lika tydligt som äpplena men kan anas i en mer supportande roll. Istället finns en mer citronlik ton i aromen som gör den mycket frisk i doften och härligt uppiggande.

Även smaken har lite cidertoner blandat med citron snarare än mango och funkigheten är framträdande. Jag upplever den dock något tunn i avslutningen vilket den tyvärr tappar en hel del på. Det känns helt enkelt som att bretten knaprat i sig lite för mycket av frukten och låter ingen kropp bli kvar för att bygga ölet hela vägen.

Jag har förståelse för att man med så små volymer som Brekeriet arbetar med behöver sätta relativt höga priser. För mig som kund känns det dock tveksamt att lägga 60 kr på en liten flaska öl om den inte håller toppklass. Medan Breidur är en bra öl kan jag inte påstå att den känns prisvärd för mig. Jag hade inte ångrat att köpa en flaska för att prova men jag skulle inte heller lägga de pengarna på att köpa fler flaskor nu när jag vet vad jag tycker om den.

Jag provade Breidur i ett litet, gratis smakprov under Linköping Beer Expo

0 kommentarer:

Skicka en kommentar