Lagringsexperiment: Boon Oude Kriek 2006

, , Inga kommentarer

Boon Oude Kriek dök upp på Systembolagets fasta sortiment i fredags och blir kvar i åtminstone ett halvår. Med tillgång till traditionell lambic kan man förstås bli lockad att lagra ett par flaskor. Det är det dessutom mycket värt att göra, om man tycker om funkigare och surare fruktlambicer.

Låt oss börja med hur den smakar utan någon längre lagring. Efter nyhetsprovningen då årgång 2012 provades skrev jag så här om Boon Oude Kriek:
Härligt djupröd och full av körsbär i både smak och doft. En fin bärsötma vägs upp av en efterföljande syra som gör att salivet rinner till, utan att för den sakens skulle vara Cantillonsur. Funkigheten är tillbakadragen och istället är det körsbären som verkligen får stå i fokus. Gott!
Häromveckan köpte jag med mig en Boon Oude Kriek 2006 från ett Danmarksbesök. Inget jag lagrat själv eller vet hur det lagrats alltså, men väl värd att prova för det.

Den trygga bärsötman är utbytt mot en stadigare syra och betydligt mindre färsk bärighet. Med syran drar det istället mer åt omogna körsbär i smaken. Funkigheten tar nu betydligt mer plats efter några år av mikroorganismers knaprande i flaskan. Det hela liknar mer t ex en Cantillon Kriek nu än som färsk. En lätt bitterhet ligger i slutet men stör inte. Överlag en trevlig utveckling. Jag gillar den förstås färsk också, men utvecklingskuran är spännande att följa. Jag rekommenderar därför att köpa några flaskor för lagring. Också.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar