Min första hembryggning - så blev den

, , 4 kommentarer

Efter bryggning, jäsning, buteljering och kolsyrejäsning på flaska är nu min allra första hembrygd klar att dricka. Efter totalt fyra veckors väntan får jag äntligen smaka min kreation. Det har visserligen inte varit någon större kreativ process inblandad då jag följt färdiga instruktioner i nästan alla steg. Ändå finns känslan av att det här, det är min egna öl.

Jag har nog aldrig varit så glad av att höra en kapsyl öppnas och tryck frisättas. Kolsyrejäsningen har fungerat! Vid upphällningen märks det att den fungerat precis så bra den ska, det är en mycket bra kolsyrenivå och ölen får ett fint skum. Inte den mest kritiska delen möjligen, men det är skönt med en god start. Mitt öl har fått en djup, rödaktig ton och med en försiktig upphällning (stor bottensats i flaskan) får jag en i stort sett klar öl i glaset.

Doften är tydligt karamellig och knäckig och med lite drag åt citrus och bär. Humlekaraktären är tydlig men lite enkelspårig. Smaken är relativt fyllig med, igen, mycket karamell och knäck, dock utan något större smakdjup. Humligheten finns där och lägger klassiska amarillovibbar åt ölet, men det störs lite av högre alkoholer som dyker upp mot slutet.

Jag har varken gjort några mätningar av vörtens sockerinnehåll och ölets utjäsningsgrad, eller ens några teoretiska beräkningar utifrån receptet, för att kunna räkna fram en alkoholhalt men utifrån smaken gissar jag på någonstans kring 8-9 %.

Slutresultatet blev alltså en klart drickbar öl. Den har inga större fel utöver den lilla spritigheten, men saknar också en del för att höja den över "trevlig att dricka". Som min första egna öl är jag därmed faktiskt väldigt nöjd, då jag väl hade väntat mig det värsta. Nog för att det går att brygga världsklassöl hemma i köket, men att andra kan brygga bra öl hemma betyder inte att det behöver gå bra för mig.

Det lär bli fler bryggningar, kanske framåt sommaren och jag har redan börjat klura på hur man kan förbättra processen. Då lär det bli lite större batcher och att ordna en kopparspiral för snabbare kylning står på listan över förberedelser. Utrustning för att mäta densitet, vilket bl a behövs för att beräkna ölens alkoholhalt, i form av antingen mätglas och hydrometer eller en refraktometer kommer också skaffas. Jag kommer också klura på något sätt att få lite bättre styrning på temperaturen under jäsning.

4 kommentarer:

 1. Får nog rekommendera att börja med en hydrometer. Refraktometern är awesome för mätningar innan jäsning men du kan inte mäta FG med den utan att behöva applicera konverteringstabeller och dyl. Brytningsindex påverkas av kombinationen alkohol + restsötma.

  SvaraRadera
 2. En hydrometer bör man nog börja med, men ingen är gladare än jag över att ha en refraktometer istället för en hydrometer. Vad gäller FG så är det inga problem att använda en refraktometer sålänge du har exempelvis Beersmith för att få ut ett korrekt värde.

  SvaraRadera
 3. Intressant läsning för en som är på väg att brygga för första gången, att få läsa om vad som kan hända för en förstagångsbryggare.

  SvaraRadera
 4. Ang. refraktometer finns det en nyare, lite bättre tabell för FG här: http://seanterrill.com/2011/04/07/refractometer-fg-results/

  SvaraRadera