Ölrecension: Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout

, , Inga kommentarer

Det tog sin lilla tid men numera har Sierra Nevada, ett av USA:s största mikrobryggerier, äntligen en imperial stout som både är i kontinuerlig produktion och skeppas till Sverige. Än så länge finns den bara på krogar i Sverige men går också att hitta på hyllan i Danmark.

I ölbytarkretsar, särskilt i USA, omtalar man ofta de mest svårfångade ölsorterna som vita valar. Jag vet inte om det är avsiktligt av Sierra Nevada att driva lite med det eller om det bara är ett sammanträffande att narvalen är just en vitfärgad val (Moby Dicks val är dock en kaskelot) och dessutom mytomspunnen. Det sägs att dess horn (egentligen en tand) förr i tiden såldes som enhörningshorn till européer som inte visste bättre och än idag är dess horn världens dyraste elfenben.

Ölen är varken mytomspunnen eller dyr, däremot är den trevlig att dricka. På 10,2 % kommer den med både kraft och djup utan att bli för tung för att dricka en hel flaska själv. Doften är koncentrerad kring kakao och mörkare choklad med mildare inslag av lakrits.

Smaken introducerar en ton av aska uppblandat med fortsatt mycket kakao och mörk choklad. Återigen lite lakrits tillsammans med en touch av plommon och russin. Eftersmaken av mörk, bitter choklad ligger kvar länge i gommen och gottar sig. Alkoholen är väl dold rakt igenom.

Sammanfattningsvis en kompetent imperial stout. Jag har inte smakat särskilt många stouts som får fram kakao- och chokladtonen på samma sätt som Narwhal, det liknar t ex inte Brooklyn Black Chocolate Stout särskilt mycket.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar