Lokalkollen: Två öl från Värmdö

, , Inga kommentarer

I februari kom det nya Värmdö Bryggeri ut med sina två första öl på Systembolaget. En brittisk IPA och en premium lager rör det sig om, men tyvärr har man ännu inte riktigt lyckats med någon av dem.

Lagern är så överkolsyrad att jag trots försiktig upphällning sitter med nästan en halvliter skum. När det har lugnat sig så pass att det går att dricka är det en hygglig doft som slår näsan. Ganska ren och enkel med brödig maltighet och örtig touch. Smaken funkar däremot inte. Det är riktigt sött i början och sedan slår det över i en hård, mineralig och rent ut sagt frånstötande beska. Ruffig och totalt obalanserad öl som jag inte har någon som helst önskan att dricka upp. Ett bottennapp, kort och gott.

IPAn doftar också den lite småtrevligt med drag av karamell, örtväxter och engelsk marmelad, men också en liten störande ton av smörkola. Smaken är tyvärr lika obalanserad som lagern med en skarp, metallisk beska som tar över allt och biter sig kvar i gommen långt efteråt. I det här fallet är det inte alls på ett bra sätt, utan beskan är som en spik i gommen som gör ölen direkt otrevlig att dricka.

De har definitivt en del att jobba vidare med ute på Värmdö. Båda dessa var klara bottennapp som åkte i vasken för min del. Jag såg i en kommentar från en hembryggande skribentkollega att deras problem med beskan kanske kunde ha att göra med det väldigt hårda vattnet på Värmdö. Utan att vara djupare insatt i vattenmineralernas inverkan på det färdiga ölet låter det rimligt i mina öron.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar