Återprovning av Mohawks och Nils Oscars påsköl

, , Inga kommentarer
Under påskölsprovningen smakade varken Nils Oscars Kalaspåsköl eller Mohawks Black Coffee IPA Easter Edition som när jag smakat dem tidigare. Båda dessa fick därför en ny chans under Linköping Beer Expo i lördags och båda rätade dessutom upp sig till sina forna själva.

Kalaspåskölen har funnits flera år tidigare och är en av de påsköl som under förra året sålde tillräckligt bra för att direktkvalificeras till årets påskölssläpp. Jag misstänkte därför att den flaska vi provade på påskölsprovningen kanske inte var från samma batch som lanserades idag och den teorin trodde också personalen i Nils Oscars festivalmonter på. Inte 100 % säkra dock. Hursomhelst, det viktiga är att jag provade ölet igen och från samma batch som släpptes idag.

Den här gången kändes ingen plast alls utan bara de klassiska Kalaspåskölssmakerna. Mediumrost, rostat bröd, mild engelsk humling och lång efterbeska. En riktigt bra allroundöl till påskmaten. Fullständig upprättelse alltså.

Mohawk kaffe-svart-IPA fanns det en experimentbatch av på Stockholm Beer & Whisky Festival och den var då riktigt bra med en tydlig humlighet. Det saknade den däremot när jag provade den på påskölssprovningen men i det smakprov jag fick i lördags var ordningen återställd och humlen tillbaka. Båda flaskorna bör ha varit från samma batch (eftersom det såvitt jag vet bara gjorts i stor skala) så smakskillnaderna beror antingen på tidsskillnaden, varians mellan flaskor eller, kanske mest troligen, min dagsform.

Kaffet i sig blir inte jättetydligt då det integrerats med maltprofilen väldigt bra men det hela är i mitt tycke än kompetent svart-IPA med en livlig humleprofil.

Sedan påskölsprovningen har jag också fått tillfälle att återprova St Eriks Easter DIPA (också under Beer Expo) och Electric Nurse Easter Ale (varuprov) som båda höll samma klass som vid påskölsprovningen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar