Snabbrecensioner av påskölen på Systembolaget 2013

, , Inga kommentarer
Spenderade du hela lönen på Systembolagets nyheter i fredags? Synd, det kommer nämligen fler nästa vecka. På måndag är det nämligen dags för släpp av årets påsköl och det finns några riktigt bra öl här. Bland årets 15 påsköl är så många som 13 från mikrobryggerier förutom en dansk är alla svenska (och en belgosvensk).

[namn]
[Ursprungsland, volym, pris, alkoholstyrka]
[Mina noteringar]
[Datummärkning på den flaska som provades (om det fanns någon)]

Sigtuna Påskweizen
Sverige, 50 cl, 24,90 kr, 5,2 %
Bananestrig doft med lätta inslag av nejlika. Även smaken är dominerad av bananestrar som tillsammans med en mild sötma ramar in smaken som också innehåller en lätt brödighet och en touch av humle.
Bäst före: 20-11-2013

Three Hearts Påskebrygd
Sverige, 50 cl, 16,50 kr*, 6 %
Karamellsöt och platt i både smak och doft. Den korta meningen summerar denna öl rätt bra.
Bäst före: -

Mariestads Påskbrygd
Sverige, 50 cl, 16,90 kr*, 5,8 %
Karamellig och lätt humlig doft med en torr och lite rostig smak. Lite citrus och örter från humlen i smaken också. Inte helt dum...
Bäst före: 10-02-2014

Nils Oscar Kalaspåsköl
Sverige, 33 cl, 19,50 kr, 5,6 %
Obehaglig plastig doft som jag aldrig känt i en öl från Nils Oscar förr. I smaken finns de klassiska kalaspåskölsmakerna med lätt rostighet och vörtbröd men igen den störande plastigheten. Vad har hänt?
Uppdatering: Provades igen under Linköping Beer Expo. Den här gången kändes ingen plast alls utan bara de klassiska Kalaspåskölssmakerna. Mediumrost, rostat bröd, mild engelsk humling och lång efterbeska. En riktigt bra allroundöl till påskmaten. Fullständig upprättelse alltså.
Bäst före: -

Dugges Påsklager
Sverige, 50 cl, 25,20 kr, 6 %
Rostig och lite bränd smak, lätt syrlighet i bakgrunden och en liten sötma innan en torr avslutning. Fint smakdjup och behaglig beska. Väl genomförd mörk lager där man verkligen lyckats plocka fram det bästa ur stilen.
Bäst före: -

Nynäshamns Pumpviken Påsköl 2013
Sverige, 50 cl, 29,80 kr, 5,8 %
Engelskt fruktig i doften med inslag av marmelad och päron. Lite rostat bröd och kakor på det, uppbackat av en lätt sötma och en mild beska. Behaglig öl att dricka!
Bäst före: -

Dugges Golgata Bitter
Sverige, 50 cl, 24,10 kr, 4 %
Toffee och fruktkaka, igen i en ganska typisk engelsk tappning. Det blir dock lite tunt i smaken för min del.
Bäst före: -

Electric Nurse Easter Ale
Sverige, 50 cl, 27,50 kr, 4,4 %
Trevligt humlig men som med så många andra lågalkoholiga och välhumlade öl uppstår en viss metallisk ton. Maltkroppen må vara lite tunn men har en trevlig komposition med knäck, fruktighet och en lätt sötma. Lätt men lång efterbeska. En av de bättre lågalkoholiga påskölen.
Bäst före: -


Oppigårds Easter Ale
Sverige, 50 cl, 26,50 kr, 5,3 %
Doften är en aning anonym men smaken är istället fantastiskt trevlig med en härlig mix av fruktpastiller, toffee, knäck och färsk frukt. Allt bärs upp av en mycket passande sötma som slår över i en härlig efterbeska. Oppigårds har gjort det igen!
Bäst före:-

St Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl
Sverige, 33 cl, 16,90 kr, 5,3 %
Lätt rostighet och en aning av lätt bränt bröd. Mycket torr smak! En liten humlighet försöker rädda upp situationen men det blir ganska tråkigt. Ingen favorit...
Bäst före: 11-11-2013

Stronzo Påskbrygd (annat namn på Stronzo Belgian Solution)
Danmark/Belgien, 50 cl, 41,90 kr, 6,6 %
Udda fruktig doft med inslag av vita druvor och nästan lite funk. Även smaken har tydliga inslag av vita druvor och diverse citrus. Påminner lite om en lättare version av Duvel Triple Hop 2012, vilket kanske inte är så konstigt eftersom båda humlats med citra.
Bäst före: Januari 2015

Mohawk Easter Rocket Red IPA
Sverige, 33 cl, 25,90 kr, 6,7 %
Trevlig doft med karamell, fudge och stora inslag av fruktig humle. I smaken blir den mycket som en lite kraftigare och mindre nyanserad variant av Oppigårds Easter Ale med en härlig söt fruktighet blandat med knäck och fudge. Humlen tar över i slutet för en besk avslutning. Riktigt trevlig!
Bäst före: -

St Eriks Easter DIPA

Sverige, 33 cl, 20,90 kr, 8,5 %
Inledningsvis söt med massor av citrus, papaya, ananas och melon på en kakig kropp. Mot slutet slår en medelstark beska in men sötman varar igenom hela ölen. Jag gillar't, väldigt mycket faktiskt, men tycker man att DIPA ska vara torr ska man kanske satsa på något annat.
Bäst före: 21-11-2013

Sigtuna Dark Easter Ale
Sverige, 33 cl, 22,90 kr, 7,6 %
Mörkt, mörkt brun med röda inslag, så den gör skäl för namnet. Doftar som en svart-IPA med tydliga humleinslag över rostad malt och choklad. I smaken är det citrusfruktigt och choklad som gäller med en lång efterbeska. Riktigt, riktigt bra. Minns ni Prince of Darkness? Det är så här den borde ha smakat!
Bäst före: 17-11-2013

Mohawk Black Coffee Indian Pale Ale Easter Edition
Sverige/Belgien, 33 cl, 27,90 kr, 7,5 %
Kaffe och grillsås eller till och med tabasco dominerar doften. Även i smaken associerar jag direkt till tabasco (utan att det är starkt dock). Annars är den överraskande mild. Humligheten finns där men är inte särskilt framträdande. Mja, den var mycket bättre på Stockholm Beer & Whisky Festival i höstas.
Uppdatering: Provades igen under Linköping Beer Expo. Ingen tabasco/grillsås den här gången men istället en betydligt trevligare och mer närvarande humlighet. Kaffet i sig blir inte jättetydligt då det integrerats med maltprofilen väldigt bra men det hela är i mitt tycke än kompetent svart-IPA med en livlig humleprofil.
Bäst före: -

0 kommentarer:

Skicka en kommentar