Två nya från Oppigårds

, , Inga kommentarer

Det står aldrig stilla hos Oppigårds och nu är det återigen dags att presentera nya öl. Bland alla pale ales, IPA och DIPA de arbetar med klämmer de nu in en brown ale och en blond belgare. Oväntat? Kanske lite, men när man ser till att det är en del humle i dem bägge känns ordningen återställd. Båda dyker upp på Systembolaget under våren.

Brewers Brown är en vidareutveckling av Fatboy Brown som gjordes särskilt till Akkurat och bandet Fatboy. 5,5 % alkohol och humlad med cascade, amarillo och chinook. Låter det bekant? Ja, bortsett från färgen är den typiskt Oppigårdsk. Nötter, rostat bröd, lätta chokladtoner och torr karamell möter grapefrukt, päron, bär och tropisk frukt i en spännande kreation. Inte överdrivet humlat utan just så det blir en amerikansk twist på grunden. Denna släpps som en del av Systembolagets exklusiva nyheter i maj. Totalt kommer det 25 000 flaskor, till ett pris av 19,70 kr styck.

1200 Meter Djupt må vara ett något udda namn på en öl. Som vanligt finns det en lokalpatriotisk baktanke och det handlar helt enkelt om att uppmärksamma den närliggande gruvan i Garpenberg som nu ska bli djupare än just 1200 meter. Det rör sig om en belgisk blond brygd med pale ale-, karamell- och vetemalt och ja, ni gissade rätt, en del humle också. Här har man slängt i givor av Saaz och Citra vilket också slår igenom i smaken. Det blir en riktigt modern tolkning av stilen utan att för den sakens skull slå över i en belgo-IPA.

Smaken är lätt belgokryddig med lite jästiga toner och en del fruktiga estrar som toppas av tydliga citrusdrag. Den är lagom söt rakt igenom och med låg beska. Den känns dock en aning nertonad på belgobitarna av smaken och istället får humlen ta plats. Hur belgiskt det i slutändan blir kan diskuteras, men det blir mycket gott. Uppfriskande och lättdrucket trots 7,5 %. Denna kommer alltså också dyka upp på Systembolaget senare i år, närmare bestämt i juni då i runda slängar 7000-8000 flaskor släpps. Den kommer bli en utmärkt kompis till sommarsallad, picknick, strandhäng och de lättare grillrätterna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar