Ölrecension: Brewdog Hello My Name Is Vladimir

, , Inga kommentarer

Strax innan OS drog igång lanserade Brewdog sin senaste öl i serien Hello My Name Is... och helt tidsenligt fick Putin sig en liten känga. Smart marknadsföring eller ett ställningstagande? Tja, både och skulle jag tro. Själva ölet är bryggt med bär från fjärilsranka och går att finna på både flaska och fat på barer runt om i Sverige. Att den skulle släppas på Systembolaget känns...osannolikt.

Jag testade Hello My Name Is Vladimir på fat hos O'Connors i Uppsala i fredags. Senare samma kväll provades även Omnipollo Astral samt Russian River Pliny the Elder och lite annan öl som vänner plockat med sig hem från en resa till USA, så Vladimir fick lite att stå upp mot men klarade det oväntat bra.

Ölet upplevdes inte som vansinnigt humligt men däremot väldigt fruktigt och bärigt. Jag har aldrig smakat fjärilsrankans bär (men för den nyfikna verkar den gå att odla i södra och mellersta Sverige samt längs norrlandskusten) så hur mycket bären kommer igenom i smaken är förstås svårt att avgöra men fruktigheten fanns som sagt där. En väldigt rund och mullig fruktighet med bäriga inslag. Det fina är att det känns som bär, humle och smaker från jäsningen verkligen flyter ihop i denna fruktighet istället för att spela på olika strängar.

Den blir nästan lite fet i smaken, om än inte oljig, och avslutar med en medelstark och någorlunda distinkt beska. Den blir något enkelspårig på sin runda fruktsmak och hade i mina ögon vunnit på lite mer nyanser. Tveksamt också hur bra den är som DIPA men ser man bortom godtyckliga stildefinitioner är det en bra öl.

Värt att notera är också att 50 % av Brewdogs vinster från försäljningen av denna öl skänks till välgörande ändamål för att stödja förtryckta minoriteter. Om du nu behöver en ursäkt att testa ölen alltså.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar