Ölrecension: Omnipollo Astral #1

, , Inga kommentarer

Omnipollos senaste projekt Astral går ut på att få ut så färska IPA som möjligt till krogkunderna. Det lyckades de också med i den första omgången, då ölet serverades i Sverige bara två veckor efter att det tappats på fat hos De Proefbrouwerij i Belgien. Först ut i serien var ett öl med humlesorten Merkur.

Brygd 22:a januari. Tappad på fat 6:e februari. Transport mot Sverige påbörjad 10:e februari. Serverad i Sverige den 20:e februari. Två veckor från tappning till min mun är imponerande och uppfriskande färskt. Hatten av till Omnipollo och Brill som löst den logistiken. Det underlättar förstås att det bara gjorts 24 fat, vilket också betyder att det gäller att vara på hugget om man ska hinna prova den då många av dessa kopplades på hos utvalda krogar runt om i landet igår kväll.

Själva ölet då? Jo, det är alltså singelhumlat med den för mig tidigare okända tyska humlesorten Merkur. Bara tysk humle i en IPA, det kan väl inte vara något kanske du tänker? Men tji fick du, Astral #1 hade nämligen en utmärkt humleprofil.

Särskilt doften imponerande med en stor dos exotisk frukt, särskilt ananas och lychee, tillsammans med grapefrukt och hö. Humlen spelar egentligen inte på så många noter men sätter en snygg melodi med de som den använder. Lite av en four chord song kanske. Bakom den ligger en väldigt neutral bakgrundsdoft. Här är det humlen som ska synas.

I smaken lyfter inte humlen riktigt lika högt som i doften men det är ändå väldigt välsmakande. Ganska lätt och torr kropp med välbalanserad, krispig beska. Sammantaget en mycket kompetent IPA där poängen med färskhet i humledrivna öl görs mycket tydlig.

Förhoppningsvis finns det några ställen som kopplar på sitt fat idag eller har lite kvar sedan igår så att du också får smaka. Annars får man en ny chans i maj då nästa öl i Astralserien ska dyka upp, då med ny(a) humlesort(er).


0 kommentarer:

Skicka en kommentar