Ölrecension: Slottskällan Saison

, , Inga kommentarer

Den 1 mars gör Slottskällan sitt första släpp till fasta sortimentet på 2,5 år. Passande nog, eftersom de har en belgisk bryggare, är det Saison som släpps. Det är en ljus saison av klassiskt snitt där man inte blandar in amerikansk humle, mörka maltsorter eller annat som får traditionalister att rynka på näsan.

Gyllene halmgul med en påtaglig disighet och vitt skum. Ja, den ser ut som en saison, så mycket är säkert. Det är kul att se att Slottskällans belgiska bryggare Maarten Vanwildemeersch äntligen har fått brygga lite belgiskt på kommersiell skala igen.

Doften är jästig med tydlig fruktighet och en viss kryddighet. Svaga drag av gräsig humle. Stiltypiskt men kanske något enkelt. I smaken är fruktigheten och kryddigheten något mer betonade medan jästigheten är något mer återhållsam. Humlen är en bakgrundsspelare men är ändå viktig för helhetsintrycket och bidrar dessutom med en mild beska som gör mycket för ölet.

Munkänslan är möjligen en smula tunn när den provas på en mörk vinterkväll men framåt vårkanten med lite sol på balkongen kanske det passar bättre. Smakmässigt prickar den mina grundkrav på en saison utan en enda miss, men det lyfter heller inte till några riktigt höga höjder.

Slottskällan Saison släpps i Systembolagets fasta sortiment den 1 mars och kommer då att kosta 24,30 kr för 33 cl. Artikelnummer blir 1201 och alkoholhalten ligger på 6,5 %.
Den recenserade flaskan var ett varuprov

0 kommentarer:

Skicka en kommentar