Massa michelinmat i Budapest

, , 1 kommentar


Budapest kan stoltsera med två restauranger som blivit tilldelade en varsin Michelinstjärna samtidigt som priserna är betydligt lägre än på liknande etablissemang i Sverige. Ett par besök var därför ett självklart inslag under vår weekendresa till staden och bjöd på en helt ny upplevelse för mig.

Costes har haft sin Michelinstjärna längst av de två restaurangerna men höll stängt precis under den vecka då vi besökte Budapest. Onyx, som ligger vägg i vägg med det välkända konditoriet Gerbeaud Café, och haft sin stjärna i några år höll däremot öppet för både lunch- och middagsservering. Ett dubbelbesök på Onyx hamnade därför på schemat.

Till lunchen angavs dresscoden business-casual, något som följdes i varierande grad av övriga gästerna som kom i allt från munktröja till kostym. Själva lunchmenyn är en trerättersmeny för ungefär 200 kr, med möjlighet att välja rätter från middagsmenyn till en extra kostnad. Till förrätt valde jag tilläggsalternativet gulasch som Onyx kock Tamás Széll lagade vid sin mycket respektabla 10:e plats i senaste Bocuse d'Or. En modern variant med nackkött i en bit ravioli med soppan serverad som en sky runtomkring. Varmrätten bestod av spädgris med tomat och kål medan efterrätten var en variant av müsli med vaniljkräm, yoghurtglass och torkade bär.

Till detta valde jag att ta en titt på ölmenyn som innehöll en ungersk zwickl och mörk lager, några tyska veteöl samt en trio belgare. Liten men väl vald ölmeny för att passa till mat må jag ändå säga och jag gick på Fóti Zwickl som passade särskilt bra till spädgrisen.


Medan lunchen var otroligt god var det middagen dagen efter som var den stora höjdpunkten. Vi valde då deras sexrätters "Evolution menu" med deras vinpaket med utvalda ungerska viner till (man kan ju inte alltid dricka öl väl?). Låt mig återkomma till maten för att först säga att atmosfären och framförallt servicen var minst en lika stor del av upplevelsen. Otroligt uppmärksam och precis service som gjorde att man aldrig kände sig bortglömd men heller inte övervakad. Simultan servering och avdukning, ingående beskrivning av mat och vin, en liten pall till min flickväns handväska och många andra små detaljer gjorde det hela till en upplevelse utöver det vanliga för mig som inte direkt frekventerar den här typen av restauranger.

Sex rätter blev några fler då det kom en amuse-bouche, fyra förrätter, huvudrätt, fördessert, dessert och praliner. Förutom råbiffen på vattenbuffel, oxsvans och ostron där ostronen gjorde det lite märkligt var allting outstanding. Alldeles extra god var huvudrätten med hjortfilé, blodpuddingtoast (!) och kål med valnötter. Köttet bara smälte i munnen och med tillbehören var det en fulländad rätt. Liksom alla andra rätter var det också mycket vackert upplagt på tallriken, ofta med en finurlig blandning av simpelhet och finess i uppläggningen.

Jag saknar egentligen ord för att beskriva upplevelsen i sin helhet och är man bara någorlunda matintresserad med vägarna förbi Budapest kan jag verkligen rekommendera ett besök. Väl värt varenda krona!

1 kommentar: