Öltips i Budapest

, , 2 kommentarer
De moderna trenderna för hantverksöl har också börjat blomma ut i Ungern och särskilt dess huvudstad Budapest där man numera kan hitta riktigt bra öl från engagerade småproducenter. Om du ska besöka Budapest, glöm den vanliga Dreher och leta dig istället till ett av de vattenhål där man kan dricka gott på plats eller köpa med sig hem.

Hopfanatic är ett ev bryggerierna som leder den nya vågen av ungerskt öl med framförallt amerikanskt inspirerad bryggning. Själva bryggeriet ligger i södra Ungern men de har också en pub i Budapest dedikerad till deras öl. I en källarlokal vid det lilla torget Hunyadi Tér strax norr om Budapests centrum har de hyst in en tvårummig pub där man kan smaka deras egna öl på både fat och flaska. På sin höjd får man betala uppåt 25 kr för en pint av någon av deras starkare kreationer men alla fatöl går också att få på mindre glas då de lättare ölen kan kosta lite som fyra kronor. Med trevlig stämning och framförallt väldigt bra öl är det väl värt att ta sig hit. Prova särskilt deras belgo-IPA Bitterfly och deras imperial stout Angry Beast, som är som en mix mellan Gonzo och Yeti.


Budapest ruinpubar är gamla övergivna och ofta rivningsfärdiga lokaler som tagits över av entreprenörsmässiga krögare och garnerats med allt möjligt ihopplock som ger dem en helt unik känsla. Det finns en uppsjö av dessa ruinpubar, men den som serverar bäst öl lär vara Élesztő i närheten av metrohållplatsen Corvin-negyed. Utöver en gammal innergård som förvandlats till utomhusområde, som lär vara mer lockande framåt sommaren än en fredagskväll i februari, finns fyra olika rum i olika stilar för en riktigt originell upplevelse. Omkring femton ungerska mikrobrygder på fat men här är lokalen och stämningen en lika stor upplevelse som ölet i sig. Även andra ruinpubar kan servera någon enstaka bättre öl, som den mest kända, Szimpla Kert som har den välhumlade lagern Keserű Méz på fast kran.

Vill du istället köpa med dig ölen hem kan du besöka Csak a Jó Sör, en kombinerad pub och ölbutik som bara ligger några kvarter från Hopfanatics pub. Namnet betyder "bara bra öl" och stället drivs av samma person som ligger bakom fantombryggeriet Grabanc, som gör några av Ungerns bäst ansedda öl. Dessa verkar dessutom närmast bara gå att köpa här. Tyvärr var stället stängt för semester vid mitt Budapestbesök men det finns fler ställen att vända sig till. Kézműves Csemege är inte mycket mer än ett hål i väggen men samlar flera av de mest intressanta ungerska ölen och ägaren hjälper dig gärna att navigera bland ölen. Bara några stenkast bort från den stora saluhallen och shoppinggatan Vaci Utca är läget mycket centralt och kan lätt kombineras med annan shopping.

Som bubblare bör också Monyo Cafe nämnas, som ligger mellan Kézműves Csemege och den stora saluhallen. Utbudet är inte det största eller bästa men de har något som de andra inte har. Gungor som barstolar. Bara det är värt åtminstone ett kort besök.

2 kommentarer:

  1. Den här har både grym mat och öl!!

    http://www.belgasorozo.com/fooldal

    SvaraRadera
  2. Ska till Budapest på fredag och letar runt efter information om bra ställen där jag hittar Ungersk öl. Verkar som att jag träffade rätt här. Mycket bra information som jag tar med mig! Tackar!

    SvaraRadera