Belgoträffen i backspegeln

, , Inga kommentarer

Belgoträffen anordnades för nionde gången i ordningen under den gångna helgen och blev en ny succé, både sett till ölkvalitet och det blotta antalet besökare. För en hembrygdsfestival som enbart tillåter belgiska och franska stilar i en tid då amerikansk öl är på högsta mode är det anmärkningsvärt bra jobbat.

Jag har inte sett några officiella besökssiffror för årets Belgoträff men Hall G på Fyrishov i Uppsala kan ta upp till 600 personer och två timmar efter öppning var det en-ut-en-in som gällde med uppskattningsvis omkring 70 personer i kö just då jag kilade förbi. Det var bara andra året i denna lokal, tidigare har den huserat i den lite mindre lokalen Bridgens Hus och frågan är om de inte kommer behöva byta upp sig igen till 2015?

Totalt fanns 60 utställande öl på plats, vilket också är ett nytt rekord, och liksom förra året var kvaliteten genomgående hög. En nyhet för i år var att ölen delats in i "Lätta gruppen" och "Tunga gruppen" när det kom till röstningen, med en skiljegräns vid 7 % alkoholhalt (dock med ett undantag åt varsitt håll).

Efter några besök på Belgoträffen och SM i hembrygd börjar jag så smått känna igen en del utställare, och deras öl, trots att jag inte rör mig i hembryggarkretsar annars. En återkommande favorit är Jakob Carlströms sura öl, vilket i år var en utsökt lambic med 300 g krusbär och 100 g körsbär per liter öl. Mums! Lennart Köhler ställde ut med Trequartista 14, en starkare variant på tidigare års publikfavorit Trequartista 10. På 13,5 % var det festivalens starkaste öl och var som en utsökt blandning av ett sött dessertvin, barley wine och Rochefort 10. En aning lömsk dock.

Kåre Bondesons och Uffe Henrysons Draken Demonical Quad 2012 har inspirerats av Gulden Draak och visade upp stora smaker av torkad frukt, karamell och ek med stor mognadsgrad. Otroligt gott och en av mina favoriter. Thomas Lantz, Mikael Terner och Johan Holmdahl ställde ut ett helt gäng öl, bland annat en blonde och en saison som fanns i både traditionella och modernt humlade varianter. Lärorikt och gott i ett! Många andra förtjänar egentligen också ett omnämnande för kvaliteten på öl var hög. Jag provade omkring hälften av ölen som fanns på plats och alla var bra eller ännu bättre.

Många bekanta ansikten var det också bland besökarna. Förutom Uppsalas ölälskare och ett gäng Stockholmsbloggare kunde man även skymta bland andra Pierre Brill från Brill & Co, Lucas Monryd från Eskilstuna Ölkultur och Green Tower, Charles Cassino från Monk's Café samt ölgurn själv, Jan-Erik "Janko" Svensson som minglade lite efter att ha dömt i domartävlingen. Som vanligt fanns också An och Lars på plats med sitt Belgodeli och sålde ost, glas, tröjor och annat trevligt och skvallrade även lite om sina kommande släpp på Systembolaget, bland annat De Glazen Toren Lentebier som dyker upp i maj.

Sammanfattningsvis var det återigen en riktigt trevlig tillställning som fungerade riktigt bra. Om man kom dit i tid, innan lokalen fyllts upp det vill säga. Nästa år är det tioårsjubileum och det ser jag redan framemot!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar