Ölrecension: Westbrook Gose

, , Inga kommentarer

Den traditionella tyska stilen gose är en sorts veteöl brygd med salt och koriander och var mer eller mindre utdöd fram tills för några år sen då den återigen fick ett visst uppsving både i Tyskland och USA. Det amerikanska bryggeriet Westbrook har gjort en variant som nu finns att få tag på i Sverige och som är mycket uppfriskande.

Westbrook Gose går att beställa på burk via privatimport från craftbeer.se och då är det i kollin om sex styck som gäller. Burkarna jag fick är burkade 5:e augusti och är därmed långt ifrån überfärska. Det anges dessutom på burken att de bör drickas inom 90 dagar från tappdatumet, men jag tycker den har hållit smaken förvånansvärt bra.

Vätskan är grumligt gul och ser närmast ut som en något nervattnad apelsinjuice. Syrligheten har drag av både citronsyra och mjölksyra men är inte så pass påtaglig att den blir jobbig. Det kompletteras av smaker av citron, krusbär, yoghurt och en lätt kryddighet. Ingen sötma, ingen beska men däremot en lätt sälta. Friskt, fruktigt och syrligt. Eller Sour, Salty, Delicious.

Ett mycket intressant öl som på bara 4 % och med sin härliga syrlighet kommer vara klockren balkongöl om några månader när solen börjar ta över igen. 40 kr burken är kanske lite väl högt för att man ska konsumera några större mängder men ett sexpack (till) kan man nog kosta på sig ändå.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar