Marshmallowkampen: Omnipollo Hypnopompa vs Amager/Off Color Gnädige Frau

, , 2 kommentarer

Marshmallows i öl var något man knappt hörde talas om, förrän sommaren 2013 då det plötsligt dök upp öl med marshmallows både i Sverige i Danmark. Dels Omnipollos Hypnopompa som brygdes på De Molen i Nederländerna och dels Amagers samarbetsöl med Off Color, Gnädige Frau. Jag testade de mot varandra för att leta likheter och skillnader.

Off Color är inte så kända i Skandinavien. Än. I maj finns de med på CBC och får då bekänna färg för de skandinaviska ölnördarna. Ett litet smakprov har vi dock redan fått då de gjorde ett samarbetsöl med Amager Bryghus i somras. Resultatet blev en twist på deras imperial stout Hr Fredriksen som nu kryddats med marshmallows, vaniljbönor, grahamskex, melass och kakaobönor. Omnipollo å sin sida åkte till Nederländerna och Bodegraven för att brygga sin marshmallowöl som också kryddades med vaniljbönor.

Hypnopompa visar sig vara helt platt och kolsyrelös, något som verkar ha varit mer regel än undantag för denna öl. Öl utan kolsyra kan funka ibland, särskilt i söta, kraftiga barley wine men i imperial stouts går det inte alls för mig. Hela ölen faller därför platt på den punkten för mig. Vilket är synd, för den verkar ha kunnat vara trevlig med lite kolsyra i. Rostade smaker med en antydan av vanilj och en viss sötma noteras, men smakerna får inte spela ut sitt rätta register utan kolsyra.

Gnädige Frau har bubblorna på plats och sitter riktigt tungt i munnen. Kraftiga rostade smaker, en hel del sötma och en liten alkoholbränna gör denna öl till något man dricker långsamt och med fördel delar man halvlitersflaskan mellan, åtminstone, två personer. En efterrätt i sig själv med toner av vanilj, choklad, kakao, karamell och så en del kaffe som ger en stark koppling till grundölet. Som sagt bör den kanske njutas i lite mindre mängder men som sådan är den en riktigt trevlig öl att runda av en middag med.

Marshmallowskampen vanns alltså överlägset av Gnädige Frau men det hade varit en intressantare jämförelse om Hypnopompa haft kolsyra. Och någon marshmallowsmak lyckades jag inte känna i någon av ölen.

2 kommentarer:

  1. Hypnopompa var väl bryggd i stort sätt kolsyrelös med flit? Har för mig jag hörde Henok nämna det i nåt sammanhang. Jag stördes inte av bristen på kolsyra själv, så kag gillade ölen. Skulle vara kul att testa Gnädige Frau också.

    SvaraRadera
  2. Från ratebeer: "Batch #1 intentionally has no carbonation. Batch #2 has low carbonation. We listen to our friends=)."

    SvaraRadera