Soppa på grillad paprika med veteöl i glaset

, , 1 kommentar
Nu under sommarmånaderna kommer gärna grillen fram i tid och otid när det är middagsdags. Man kan göra mer än att bara äta de grillade sakerna rakt av. Här är ett recept på en soppa på grillad paprika som blir utmärkt förrätt till den grillade biffen och som passar riktigt bra med en god veteöl till.

4 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 tsk timjan
1 hönsbuljongtärning
Vatten

Börja i god tid med att grilla (eller ugnsrosta på 275 grader) halverade och urkärnade paprikor som penslats med lite olja på utsidan. De ska bli svarta över mer eller mindre hela skalet. Lägg dem sedan i en bunke, plasta över och låt svalna. Pilla sedan av skalet från paprikahalvorna och skär dem i grova bitar.

Hacka löken och fräs på i en gryta. Hacka vitlöken och låt fräsa med någon minut. Häll på vinet och låt det koka ner. Häll sedan på en halvliter vatten och smula ner buljongen samt timjan. Koka upp och låt koka 5-10 minuter. Lägg i paprikan och mixa soppan slät. Ringla över lite olivolja vid servering.

Soppan får lite grilltoner genom paprikan och är utmärkt som förrätt vid en grillmiddag när man vill hålla grillsmakerna gående även i förrätten. Jag drack Munkebo Hejmdal, en wheat ale brygd med kokosflingor, till soppan och det var en riktigt fin kombination. Kokosen gav bara en liten nyans till ölet men det blev också väldigt lent i smaken och det passar soppan utmärkt. En klassisk tysk veteöl bör också passa fint och som ett wildcard kan det vara intressant att prova en Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen till. Rökigheten och karamellsmaken borde kunna spela oerhört fint med soppans grilltoner.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,

    Emilie
    Hittarecept.se

    SvaraRadera