Blandade Smånyheter XIV

, , 3 kommentarer
USA har fått ett eget trappistbryggeri samtidigt som ett av de mest klassiska trappistbryggerierna är på väg att tappa sin trappistdesignering. Dessutom handlar det om skattehöjningar, nya öl i Game of Thrones ölserie och hembryggartävlingar i senaste blandade smånyheter.

Forbes rapporterar att Orval, liksom en del andra trappistbryggerier, har svårt med återväxten bland munkarna. Det är helt enkelt för få som väljer det livet nuförtiden. Orvalklostret är nu nere på endast 12 munkar och det blir allt svårare att hänga med i bryggningen. Enligt Forbes är det så pass illa att ölet riskerar att tappa sin Trappiststatus.På tal om trappistöl. USA verkar nu ha fått sitt eget. Spencer Trappist Ale från St Josephs Abbey fick i förra veckan designeringen 'Authentic Trappist Product' av International Trappist Association.
Göteborgs nya hembryggaraffär, Pot Belly Brew Shop, ordnade hembryggartävling tillsammans med BeerSweden på temat porter och stout. Nu är vinnaren korad och det blev Killer Rabbit från Bearded Rabbit Brewery som tog hem det. Grattis Fredrik och Therese!c/o Hops har kirrat ny hemsida och bland annat fixat en hembryggarblogg med Lars-Göran Dahlgren, mannen bakom iglaset.se.
Snart är det nytt år och då höjs också alkoholskatten. För öl och vin höjs den med 7 % medan spriten får en skattehöjning på 1 %. Lite grovt betyder det att en öl blir 30-80 öre dyrare, beroende på alkoholhalt och volym.
 -Det är bättre att jobba än att supa, sa Anders Borg när förslaget lades fram i höstbudgeten.Constant Companion, som drog igång verksamheten tidigare i år, har nu börjat ta in scweiziska mikrobryggeriet Trois Dames. Först ut blir deras Oud Bruin och Winter Sour.För det fjärde ölet i Game of Thrones ölserie har nu Ommegang och HBO lagt upp en omröstning om vilket öl det ska bli. Fyra alternativ finns, en dubbel, en tripel och två quadruplar med olika namn som knyter an till serien. Röstningen sker på Game of Thrones Facebooksida.

3 kommentarer:

 1. Att sänka skatteklyftan på sprit vs. öl känns som en dålig trend. I Finland dricks det mer sprit, säkert delvis för att spritskatten är 27 gånger högre jämfört med Sveriges 64. Dags att införa progressiv ölskatt i Sverige också kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med. Progressiv ölskatt vore något det. Finns väl flera länder nere på kontinenten som använder det?

   Radera
  2. Konceptet kommer från Tyskland, som tillämpar detta. Sen har Finland och Irland också hakat på. Finns kanske fler, men har inte lyckats hitta några.

   Radera