Julölsrecension: Nögne Ö God Jul 2012

, , Inga kommentarer
I december förra året släpptes Nögne Ö God Jul på Systembolaget men alla flaskor tog inte slut. Dessa togs sedan bort från hyllorna i början av året, ställdes undan till lagret och har fått stå där fram tills årets julölsförsäljning dragit igång. Så nu finns de åter på hyllorna lite här och var, med ett års lagring och till samma pris som förut. Då var frågan om de blivit bättre eller sämre med ett år?

Det ska väl också nämnas att dessa flaskor har gått att köpa även de tider de inte stått på hyllan, men då måste man ha frågat efter dem. Man kunde alltså ha köpt God Jul vid midsommar om man bara visste att butiken hade dem på lagret.

Kanske hade det också varit bättre att köpa den i somras. Det prövade jag aldrig, men däremot har jag druckit den färskare vid tidigare jular och min uppfattning är att den smakat bättre då. Den drar då nästan lite åt julmust vilket jag verkligen gillar och kompletteras av många andra nyanser, såsom kryddor, chokladkaka och karamell.

Nu finns fortfarande en viss julmusttouch kvar men smakerna har tappat något i intensitet, som om något gått och dragit ner volymen. Den är inte längre lika levande och full av liv som den är färsk. Det är helt enkelt en öl som åldrats något snarare än mognat.

Medan den har tappat mot sitt färska jag är det fortfarande en kompetent öl. Ölnörden i mig tycker dessutom det är kul att man kan gå och köpa en 17 månader gammal julöl på bolaget. Men rent krasst tycker jag att den har tappat i kvalitet. Å andra sidan finns inte alternativet att köpa den färsk just nu. Och vem vet, kanske blir den bättre med några år till? I sådana fall kan man ju se det som att man fått första året på köpet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar