Julölsrecension: The Rarest Christmas Ale

, , Inga kommentarer
Det är inte bara de kommersiella bryggarna som gör öl för att fira in julen. Hembryggarna hänger också på och så även mannen bakom denna öl. The Rarest Christmas Ale är en julöl från Staffan Helmersson och är diskret kryddad med sex olika kryddor.

En mörk julöl diskret kryddad med stjärnanis, nejlika, muskot, apelsinskal, nejlika och vaniljstång. 6,9 %. Årgång 2013. Flaska nr 4 av 9. Signerat av Staffan. Det hela snyggt paketerat i en Orval-flaska med ett ordentligt rött vax runt kapsylen och "God Jul" stämplat i vax. Juligt och med klass på samma gång.

Trots sex olika kryddor i ölet får jag hålla med om att det är diskret kryddat. Vaniljen och stjärnanisen är tydliga men milda. Förnimmelserna av apelsinskalet och nejlika tar ett tag att placera med jag varken kan plocka ut muskot eller kummin specifikt. Ölet i sig är en ganska typisk julöl med toner av nötter och nougat, rostat bröd och knäck. Mycket milt humlat och med en lätt sötma.

Munkänslan blir len och fin, säkert i viss mån tack vare vaniljen och det är väldigt behagligt att sippa på ölet. Alkoholen avslöjar sig på en fint svagt värmande känsla i gommen. En öl som en blåsig och snölös decemberkväll till trots lyckas föra tankarna till jul.

Tack Staffan och God Jul till dig med!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar