Lokalkollen: Amager Hr Frederiksen Niepoort och Poppels Vintervärmare

, , Inga kommentarer

Lokalkollen gasar på med ett sista inlägg innan jul för att hinna tipsa om två bra öl innan Systembolaget slutar prioritera beställningar inför julhandeln. 10:e december har de angett som sista dagen att lägga en beställning om man vill vara säker på att få den före jul. Huruvida det även gäller för det lokala beställningssortiment som normalt sett har långsammare leveranser är oklart.

Poppels Vintervärmare är en nytolkning av förra vinterns succéöl som inte blev helt som tänkt men ändå väldigt bra enligt egen och många andras utsago. Den här gången har man skruvat lite på ursprungsreceptet för att försöka efterlikna de oplanerade händelserna i första bryggningen. Det hela rör sig om en mörk lager kryddad med kanel, ingefära och kryddpeppar.

Ölen har en "varm" känsla som passar utmärkt så här i jul- och vintertider och detta utan att vara speciellt stark. Smaken är rund och maltig med nötiga toner och ganska diskreta kryddor. Jag tycker det är ett exemplariskt användande av kryddor i den här typen av öl, de behöver inte ge mer än en nyans till ölet. Däremot tycker jag att grundölet blir lite för mjäkigt för att bli riktigt bra. Tyvärr kan jag inte jämföra mot förra vinterns värmare men årets får godkänt med visst beröm, tack vare den snygga kryddningen.


Amager Hr Frederiksen Niepoort Edition är också den något av en gammal favorit i ny kostym. Hr Frederiksen har funnits länge vid det här laget och det har gjorts många variationer på den, med kaffekryddning, diverse fatlagringar och i en blend med Mikkellers Beer Geek Brunch. Denna gång är det en lagring på fat som innehållit Niepoorts fantastiska portvin som sedan början av månaden finns i lokala beställningssortimentet.

Här finner man tydliga toner av fat, russin, portvin, choklad och lätta rostade toner. Smaken är rund och fin men avslutar med en liten uppskärpning i beskan. Portvinstonerna gifter sig fint med ölet utan att ge en störande syra som jag tycker mig upplevt i en del andra (port)vinslagringar. Inte dumt alls, men om det är värt över en hundring för en flaska? Om man vet med sig att man gillar portvinslagringar, annars blir det något av en chansning.

Båda de recenserade ölen var varuprover

0 kommentarer:

Skicka en kommentar