Stämningshöjare till nyår

, , Inga kommentarer
Nyårsfesten är i annalkande och att tänka även på mindre detaljer är ofta sånt som gör att man kommer ihåg festen länge efteråt, så kom ihåg att lägga lite tid på dem. Portersteken kommer här med tre enkla små dryck- och mattips som kan förhöja din tillställning ett litet snäpp till.

Servera en spännande öl som fördrink istället för druvbubbel, t ex Boon Oude Kriek eller Omnipollo Leon. En isbrytare som direkt ger gästerna någonting att inleda konversationer om. Servera gärna i samma typ av höga smala glas på fot som man ofta serverar mousserande vin i.

Som lite att tugga på innan maten eller som en liten amuse-bouche mellan rätterna kan man göra följande mycket enkla och lätta grej. Fyll crustader med chevreost och värm i ugnen på 200 grader i 7-8 minuter. Toppa varje crustad med en liten klick hjortronsylt. Kan med fördel förberedas innan festen för att spara tid.

För något söt att tugga på när måltiden är över kan man göra härlig lakritskola. Blanda 3 dl grädde, 3 dl socker och 1 dl sirap i en kastrull och koka upp. Blanda i 2-3 msk lakritspulver och rör ut. Låt koka tills temperaturen på kolan når 122 grader. Rör ner 1 msk smör och häll kolan i bakplåtspappersklädd form om ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt tills den svalnat (ca en halvtimme) och skär den sedan i lagom små bitar. Smält 150 g mörk choklad över vattenbad. Doppa kolabitarna i chokladen så det täcker hela biten och lägg sedan upp på bakplåtspapper. Strö på lite flingsalt, lakritsströssel, rivet citronskal eller något annat snyggt och gott på varje bit innan chokladen stelnar. Ställ kallt för chokladen att stelna men låt sedan stå i rumstemperatur ett tag innan serveringen så att inte kolan blir för hård.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar