Porterstekens 2013

, , 2 kommentarer
Närke Kulturbryggeri var ett av många bryggerier som besöktes i år

2013 är snart över och jag tänkte passa på under ledigheten att se tillbaka på året som gått och fundera på vad jag och Portersteken har gjort under året. Nog har det varit Porterstekens bästa år hittills och ett av mina bästa ölår också.

En av de största förändringarna för mig som ölskribent är att jag är med och skriver i det nystartade ölmagasinet c/o Hops som kom ut med sitt första nummer i somras och att jag sedan i slutet av sommaren har lyckats klämma in en ölspalt i Dalarnas Tidningars helgbilaga Pralin. Förutom att jag numera också får lite lön för att skriva om öl ibland (intäkterna från annonserna här på Portersteken går åt till att skapa mer och bättre innehåll, inte till att ge mig någon form av lön) så har det också inneburit att jag får skriva för två nya läsarkretsar vilket i sin tur gör att jag skriver andra typer av texter än här. Tidningsskriverier skiljer sig också mot den väldigt fria ensamsysslan som bloggandet är, genom att man jobbar med en redaktion, har deadlines att passa och har vissa krav på hur långa (eller oftast korta, tycker jag) ens texter får vara. Att kalla det spännande, lärorikt och roligt blir ju lite klyschigt, men det har det verkligen varit.

Året har också bjudit på en hel del nya bryggeribesök, totalt tio stycken (plus ett under konstruktion) varav två tredjedelar utomlands. De flesta har ni också kunnat läsa om här. En del menar att om man har sett ett bryggeri har man sett alla, men det håller jag själv inte alls med om. Jag har lärt mig något nytt på varje bryggeribesök i år. Fast det är klart, kanske är det snarare de olika bryggarna än de olika bryggerierna som lär ut saker.

13 dagar på åtta olika ölfestivaler har det också blivit, varav två för hembrygd öl . SBWF har som vanligt varit störst men trevligast var det på All In Beer Fest och Copenhagen Beer Celebration som också var två av de tre nya festivalerna för mig i år. Festivaler är ett utmärkt sätt att hänga med både i nya öl och nya händelser men när man så här i slutet av året inser att man spenderat nästan två veckor på ölfestival undrar man om det inte räcker så. Medan jag hoppas kunna göra ännu fler bryggeribesök nästa år siktar jag alltså inte på fler dagar på ölfestivaler.

Upphällning av ett av årets mest minnesvärda öl

Bland årets många öl finns det några som sticker ut lite extra i minnet. Särskilt Bass King's Ale från 1902 som var en upplevelse på så många mer plan än en vanlig öl är. Ett bevis för mig på just hur mycket öl faktiskt kan vara.

Under året har jag börjat satsa allt mer på att ta bättre bilder till bloggartiklarna. Jag själv tycker att kvaliteten på bilderna på bloggen, och därmed på hela bloggen i sig, har höjts något snäpp under året. En hel del av det beror nog på att fotoutrustningen har uppdaterats under året, vilket både ger förutsättningar för bättre bilder och gör själva fotandet roligare. Nu gäller det dock att börja jobba med sin faktiska förmåga som fotograf och försöka eliminera lite skit bakom spakarna istället för att köpa mer grejer.

Lite framåtblickande kan vi också kosta på oss. Medan jag kommer fortsätta med artikelserier som Lokalkollen, Ölmolekyler och Lagringsexperimenten under 2014 är också tanken att etablera ett par nya koncept med återkommande artiklar, framförallt på temat öl och mat. Och är det något särskilt ni vill läsa om här på Portersteken under 2014 är det bara att kommentera eller maila era önskemål.

2 kommentarer:

  1. Tack Johan för mycket givande inlägg. Förstår att Bass King's Ale var en av de mest mest minnesvärda ölen. Vad gäller din utveckling fotomässigt så kan jag bara instämma om att du utvecklats mycket under det gångna året. Ha ett trevligt nyår! Ser fram emot mer trevlig läsning under 2014.

    SvaraRadera
  2. Sven-David Svensson1 januari 2014 kl. 12:08

    Ett stort tack för en bra och intressant blogg. Listan över lokala öl som är beställningbara till valfri butik är bra. Artikelserien om ölmolekyler är intressant och rolig läsning. Kunde du imte samla i hop dem på ett ställe och lägga en länk till dem? En god fortsättning på det nya året önskar jag dig.

    SvaraRadera