Ölåret 2013

, , 1 kommentar

2013 var ett spännande ölår och sällan har vi väl skådat bättre i Sverige. I min andra nyårskrönika lyfter vi blicken från Porterstekens egna små begivenheter och ser tillbaka på ölåret i stort. Det var ju mycket som hände, inte sant?

2013 var året då det startade över 30 nya bryggerier i Sverige, tillsammans med en handfull nya kontraktsbryggare. Med all säkerhet rekord i moderna tider och förstås det tydligaste tecknet av alla på att Sveriges ölkultur lever och frodas mer än någonsin förr. Att kvaliteten skiftar kraftigt bland de nya är nog något man får acceptera. Istället för att bli nerslagen får man glädjas över pärlorna som poppar upp här och var och producerar bra öl direkt från start och se potentialen hos många av de andra. Och så är det ju förstås så att all öl inte är för alla.

Det blev inte bara rekord i nya bryggerier. Det lär ha blivit rekord i nya öl också. Homebru.net håller koll på nya svenska öl med sin eminenta lista och det ser ut att ha gjorts över 600 nya öl i Sverige i år, nästan i nivå med de över 700 öl som danskarna klämde ur sig under 2012. Ska bli intressant att se hur mycket nytt som gjordes i Danmark i år så vi kan jämföra.

Under året som gått har vi också sett flera nya svenska ölfestivaler ploppa fram. Överförsäljningen av förköp och köhysterin till En Öl & Whisky Mässa i Göteborg skapade rubriker som nådde hela vägen till riksmedia medan Göteborgs andra nya festival, All In Beer Fest, hyllades unisont som en väldigt väl genomförd och mycket trevlig festival. Till 2014 års upplagor hoppas vi att det blir positiva ordalag åt dem båda.


Allt har inte varit frid och fröjd. Det var ju det där med Brewmeister Armageddon och dess svenska importör AST Wines. Under årets lopp har jag med hjälp av ett flertal vänner och kontakter genomfört flera tester på dess alkoholstyrka och resultaten från dessa, som visar på att den snarare ligger omkring 10-11 %, uppmärksammades till slut även hos DN. Många andra har också gjort tester utan att publicera sina resultat, men alla jag har hört talas om (och det är några stycken) har också kommit fram till att den är långt ifrån några 65 %. Svenska importören AST Wines kom med diverse undanflykter, den ena ihåligare än den andra, men sa till slut att de skulle sluta jobba med Armageddon tills fler tester hade gjorts. Hur mycket det betydde i praktiken verkar tvivelaktigt då en krog i Uppsala fick in Armageddon så sent som för några veckor sen (och skickade tillbaka den efter att ha smakat på den själva). Sista ordet är nog inte sagt i den soppan.

På det hela taget har ändå 2013 varit ett otroligt bra ölår. Utöver nya bryggerier, öl och festivaler har vi ju också fått nya importörer så som Constant Companion, nya barer så som Brewdog Bar i Stockholm och massor av nya internationella öl som släppts på Systembolaget. På tal om Systembolaget har de ju också gjort om stora delar av sitt sortimentssystem under året, något jag tycker har varit till det bättre än så länge.

Därmed är det dags att skåla ut 2013 och in med 2014. Maltbubbel i glasen vid tolvslaget hoppas jag? Gott nytt år, kära läsare!

1 kommentar: