Nästa steg i ölrevolutionen?

, , 2 kommentarer

Att hålla reda på alla bryggerier som startats i år är inte lätt och allt fler och fler krogar tar in allt bättre ölsortiment. Att ölrevolutionen har börjat komma upp i högre varv råder det väl knappast något tvivel om. Frågan är vad nästa steg för att ta oss vidare blir.

Jag tror det blir att vi får fler och fler mindre importörer. I år har till exempel Constant Companion och The Five Finest dragit igång sina verksamheter, där den förre redan hunnit med ett par lanseringar på Systembolaget. Brekeriet har hållit igång i några år som importerar men hör fortfarande till den yngre skaran av importörer. Så vi har nog redan sett starten på det.

Medan allt fler småbryggerier runt om i Sverige fyller sina respektive lokala och regionala marknader med närproducerade öl kommer nya importörer kunna bredda utbudet med duktiga bryggerier från utlandet. Sådana som kanske har för liten efterfrågan för att de större importörerna ska vilja arbeta med dem. Med lite tur kanske dessa också kan leta sig in på någon Systembolagshylla någonstans med hjälp av lokal efterfrågan.

På vinsidan finns massvis med mindre importföretag så att ölet också är på väg dig är kanske ingen helt vild gissning. Men visst vore det trevligt? Ökad konkurrens gynnar oss kunder. Ännu finns det massor av spännande bryggerier i länder både när och fjärran som inte importeras till Sverige men som definitivt är tillräckligt bra för att kunna ta en marknadsandel här. Ett problem är förstås att de flesta av de bästa bryggerierna knappt har någon öl kvar att exportera när de mättat den lokala efterfrågan.

Själv skulle jag gärna se bryggerier som Partizan, Brew By Numbers, Toccalmatto, Fyne, Fantomé, Matuska, Kocur, Naparbier och ett gäng till hitta över svenska gränsen på andra sätt än i folks resväskor (med reservation för att någon av dem kanske redan finns hos svenska importörer). Jag tror att fler importörer är vad som behövs för att det ska hända. Och jag tror det är just vad som kommer hända.

Vad tror du är nästa steg i den svenska ölutvecklingen?

2 kommentarer:

  1. Fler importörer vet jag inte, hoppas det. Men fler mikrobryggerier kommer sannolikt haka på denna trend, vad man nu kan kalla för fluga. I takt med detta kommer sannolikt några bli kortlivade då konkurrensen kommer öka.

    SvaraRadera
  2. Att småbryggerierna ser till att få ut sin öl lokalt. Det ska vara mer eller mindre självklart att alla pizzerior, sportbarer eller kvarterskrogar ska ha lokal öl. Det är först då man kan få en lojal konjunkturoberoende försäljning oberoende av ölnördarnas jakt på kickar.

    Föregångare på området: Oceanbryggeriet.

    SvaraRadera