Lagringsexperiment: Hair of the Dog Adam

, , Inga kommentarer
Hair of the Dog är ett av de äldre bryggerierna i Portland, en av USA:s bryggeritätaste städer. Adam var deras allra första öl och har blivit en unik klassiker som toppar listan för den något udda kategorin Traditional Ale på RateBeer. Den har blivit uppmärksammad som en öl väl lämpad för lagring så jag tog och testade gammal och ny för att bilda en egen uppfattning om dess lagringspotential.

Jag har mycket goda minnen av första gången jag provade Adam. Det var en kall februarikväll för några år sen i mitt gamla studentrum i Flogsta. För er som inte känner till Flogsta är det ett studentområde från 70-talet med den typen av byggnader där det är kallt inomhus när det är kallt utomhus. Jag behövde värma mig och rotade därför bland de lite starkare pjäserna i ölgarderoben. Fram kom Hair of the Dog Adam som jag hade köpt i Danmark under en resa den föregående hösten. Förutom att den var 10 % och definitivt värmande var det en av de häftigaste ölupplevelser jag då hade varit med om. Ett sådant där härligt tillfälle då ett öl är så bra att det blir en upplevelse och ett minne i sig. Just den flaskan var av batch 71 och var vid tillfället lite drygt tre år gammal.

Spola fram till nutid. Det är dags att prova Adam igen och inte bara en utan två olika flaskor. Batch 77 och 89, det vill säga en drygt fyra år gammal och en mer eller mindre färsk flaska. Den äldre ölen lockar genast fram minnen från den där februarikvällen i studentrummet med läckra toner av choklad, blött läder, tobak och lite petroleum (på ett bra vis). Smaken känns oerhört mogen och det finns en vag whiskyton som påminner lite om ett fatlagrat öl. Varje sipp bjuder på nya nyanser och det dyker upp torkad frukt, vanilj och honung bland mycket annat. Nästan ingen kolsyra men det passar väl in i ölet.

Den färska varianten har betydligt mer kolsyra, nästan för mycket då det blir lite stickigt. Doften är betydligt ungdomligare och plattare med tydliga toner av vitt bröd och pilsnermalt tillsammans med vissa svaga drag av läder och tobak. Smakmässigt ligger de två ölen något närmare varandra än i doften men den yngre upplevs som tunnare och med underutvecklade smaker.

Ett solklart fall där några års lagring påverkar ölen till det bättre. Mycket bättre. Får du tag på en ung flaska är det väl värt att stoppa undan den något år. Jag har nog aldrig sett något öl från Hair of the Dog i Sverige, däremot kan man se dem, och särskilt Adam, ibland i Köpenhamn. Är du osäker på årgången på din flaska är det bara att kolla batchnumret mot bryggeriets årgångsguide.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar