Cantillon Gueuze Vélomoteur

, , Inga kommentarer
När Akkurat fyllde 15 år firades det bland annat med att släppa en särskild gueuze från Cantillon. Den var planerad i god tid, för den hade nämligen blandats av lambic från särskilt utvalda fat och buteljerats redan 2005 och sedan lagrats i Cantillons källare i fem år innan den släpptes på Akkurat. Namnet syftar förstås på att Akkurat fyllde moppe. Det hela var några år sedan, men det finns fortfarande flaskor kvar på Akkurat. Men är den värd priset den kostar?

Till att börja med är det här en väldigt bra geuze, inget snack om saken. Härlig syra som integrerat sig väl med smakerna, vilket gör ölet lättdrucket trots hög syra. Snygg och välbalanserad funk tillsammans med toner av bland annat ek, citron och hö i en rätt så komplex smak. Väldigt gott helt enkelt och utan några som helst tecken på att ha tappat kvalitet med åldern, snarare tvärtom.

Å andra sidan, Cantillons vanliga Gueuze håller också väldigt hög klass och jag vill påstå att, förvisso utan att ha provat sida vid sida, en sådan flaska med jämförbar ålder smakar väldigt likt Vélomoteur. Med tanke på att man får betala flera hundralappar mer för en Vélomoteur än för en vanlig Gueuze av samma ålder är det frågan om det verkligen är pengarna värt att satsa på den förstnämnda.

För nördighetens skull kan det förstås vara kul, och det skulle absolut vara intressant att faktiskt jämföra den sida vid sida med den vanliga Gueuzen, men med facit i hand skulle jag hellre lägga de extra slantarna på något annat. Fast tickern i mig är lite nöjd ändå, och att dricka den var trots allt ren njutning för smaklökarna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar