Ny bryggning: Välhumlad saison med (och utan) svartvinbärsblad

, , 1 kommentar

Redan förra sommaren började jag klura på att brygga öl med svarta vinbär, både med bär och med bladen. En öl med svarta vinbär bryggdes tidigare i somras och nu har jag även satt min idé med svartvinbärsblad i en öl i verket. För att kunna utvärdera effekten av bladen delade jag min brygd i två delar, en med och en utan svartvinbärsblad. Nu står två damejeanner i garderoben för utjäsning.

Svartvinbärsblad kan man använda ungefär som teblad, det vill säga lägga i varmt vatten i några minuter så får man ett "te" som smakar rejält av svarta vinbär. Min idé var att använda bladen under nedkylningsprocessen efter vörtkoket för att extrahera deras smak i det steget. Eftersom jag inte har någon kylspiral utan kyler i en diskho med kallt vatten borde det bli tillräckligt med tid i hög temperatur för att få ut smaken ur bladen.

Återigen körde jag på 100 % extrakt då jag inte har någon utrustning för att mäska. Lika delar ljust maltextrakt och vetemaltextrakt blev det den här gången, ett paket (500 g) vardera till ca 8 liter. Som jäst valde jag Wyeast 3711 French Saison, som jag tyckte gav riktigt bra resultat när jag använde den vid min förra bryggning som liknade den här i mångt och mycket.


Jag ville använda humlesorter som också ger drag åt svartvinbärshållet och gick därför efter brittiska sorten Bramling Cross som är känd för att ha just svartvinbärssmak, samt Nelson Sauvin som jag själv tycker har lite av dessa toner tillsammans med mer fruktiga toner. Utöver en bittergiva använde jag 20 gram Bramling Cross och 15 gram Nelson Sauvin med 5 minuter kvar av koket och ytterligare 30 gram Bramling Cross och 15 gram Nelson Sauvin vid kokets slut.

Vid kokslut delade jag också vörten i två delar. Jag hade tidigare plockat ungefär 40 svartvinbärsblad (ca 50 gram) som efter en avsköljning hamnade i den ena halvan av vörten. Framåt slutet av nedkylningen fiskade jag upp bladen igen med en hålslev.


Nu står de två batchhalvorna och jäser i varsin damejeanne. Förhoppningsvis jäser den ut riktigt lågt och då bör den krypa upp mot 4,5-5 % i alkoholhalt. Sedan är tanken att även torrhumla med samma humlesorter. Hur mycket det blir tänkte jag utvärdera efter en liten avsmakning när jäsningen är klar men ursprungstanken är att ta resten av min Bramling Cross, dvs 50 gram, samt omkring 20 gram Nelson Sauvin. Går allt som det ska tänker jag att den är flaskad, kolsyrad och klar att dricka till mitten av september.

Jag ser väldigt mycket framemot att testa vilken skillnad, om det blir någon märkbar sådan, som svartvinbärsbladen har gett.

1 kommentar:

  1. Hej Johan!
    Tycker detta låter spännande, har själv gjort svartvinbärsbladssaft under många år och jag har själv också haft planer på att sätta en weissbier med svartvinbärsblad då jag tror det skulle passa utmärkt.

    // Frasse - Månkarbrew.

    PS! Just nu jäser en PFM-IPA i matkällaren =)

    SvaraRadera