Ölrecension: Prairie/Evil Twin Bible Belt

, , Inga kommentarer

Bible Belt är resultatet av att Prairie Artisan Ales och Evil Twin gjort öl ihop. Det är något av en hybrid mellan två av deras välkända imperial stouts, Even More Jesus och Bomb. Som den förre i grunden men kryddad som den senare. En kraftig och kryddig imperial stout med andra ord, som just nu finns att hitta både på fat och på flaska för privatimport.

Medan jag väntade på att min privatimport av en flaska Bible Belt skulle gå igenom och levereras dök den upp på fat här i Uppsala. Så det blev att pröva den på fat först och flaska sen. Det roliga i detta var att 33 cl på fat kostade 89 kr på O'Connors medan flaskan på 35,5 cl gick loss på 99 kr genom privatimporten.

I kryddningen ingår kaffe, kakaobönor, vanilj och chili. Kaffet märks tydligt och smälter in med ölets smaker istället för att dominera. Chili är väl använd och ger lite kryddig komplexitet till smaken utan att ge mer än ett mindre sting i gommen, vilket jag uppskattar. Mindre sting än i Prairie Bomb för övrigt. Kakaon och vaniljen är inte riktigt lika toktydliga i smaken som kaffet men bidrar med sina bekanta smaker, särskilt när ölet kommer upp lite i temperatur.

Resultatet är en tung stout med mycket kaffetoner som klarar att bära sina 13 % utan att bli för söt samt med mycket väl dold alkohol. Den lilla hettan är perfekt för mig som gillar chili men tycker att chilistarka öl är ett otyg. Andra kanske hoppas på lite mer chilisting än så här. Den här typen av öl (kryddade, starka imperial stouts) är inte alltid helt lätta att få tag på så om man tror att det är något man gillar ska man passa på nu när det går att få tag på i Sverige.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar