Soldaten Svejk - ett litet Tjeckien på Södermalm

, , 1 kommentar

Soldaten Svejk är något av en institution i Stockholms krogvärld. Traditionell tjeckisk mat och öl hör kanske inte till det som är trendigt just nu men Svejken kör på med sin grej. Här kommer ölen i stora glas och maten i stora portioner. Ett besök här är som att kliva in i Centraleuropa för en stund och rekommenderas till alla som vill, eller behöver, vidga sina vyer kring öl eller för den delen mat.

Svejken ligger, såklart, på Södermalm i närheten av Medborgarplatsen. Här är det inga ISO-glas eller provsmakarbrickor som gäller, heller inte någon uppsjö av exotiska öl på fat. Ingen molekylärgastronomi eller annan fancy matlagning. Hit går man för rejäla portioner centraleuropeisk och företrädelsevis tjeckisk husmanskost samt stora glas tjeckisk pilsner. Och det är gott!

Här möts Centraleuropa och Södermalm, med tonvikt på den förre. Menyn består av sådant som schnitzlar, surkål, fläskkarré, knödel och mer schnitzel. Enkelt men också riktigt gott om man uppskattar den här typen av husmanskost. Och mätt blir man, portionerna är så väl tilltagna att det kunde ingå en mättnadsgaranti.


Jag valde att gå på en fläskkarré med surkål och knödel, som ni kan se på bilden ovan. Om man bara tog en bit kött blev det rätt torrt, men hela poängen låg i att moppa upp skyn med köttet och ta med surkål och knödel i samma tugga. Så blev det plötsligt saftigt och gott. En Pilsner Urquell till det satte pricken över i för en hungrig och törstig dalmas som mindes tillbaka till forna Pragresor.

Atmosfären på Svejken går hand i hand med maten och ölen. Enkel, rustik. En del skulle kanske kalla inredningen för lite sliten, andra skulle säga testat och insuttet. En del av upplevelsen är det helt klart och framförallt känns det som man lika skulle kunna befinna sig på en krog i Tjeckien. Ja, om man bortser från konstverken på väggen alltså, de påminner en om att man är på Södermalm trots allt.


Att ta in en apfelstrudel till efterrätt kändes som ett självklart val. Jag har ätit både något bättre och något sämre varianter av denna klassiker, men att det var en strudel rådde det i vart fall ingen tvekan om. Vad som verkade vara spraygrädde kändes däremot lite trist och gav ett litet minus i kanten som avslutning på en måltid som annars var både mättande och till belåtenhet. Att efter en varmrätt, en efterrätt och en fatöl gå därifrån med bara 269 kr mindre på kontot var däremot upplyftande.

1 kommentar:

  1. Verkar som en hel del bra kombination. Jag ska testa det. Tack.

    SvaraRadera