En testad kvartett från norska Kinn

, , 1 kommentar
Min kära mor var nyligen på semester i Norge och var snäll nog att ta med sig några öl från västkustbryggeriet Kinn åt mig. En IPA, en mild, en saison och ett hallonöl har smakats av med goda resultat och visade att det är fler än Nögne, Haandbryggeriet och Lervig som gör bra öl i Norge.

Vad dessa flaskor på 75 cl har kostat i Norge vågar jag knappt tänka på men det varken bör eller behöver man ju tänka på när man fått dem som gåva. Flaskstorleken gör dem utmärkta att dela på två eller tre, eller för att sitta med en stund om man dricker dem själv.

IPAn Vestkyst blev först ut att avsmakas och visade sig senare vara den bästa av de fyra. Gedigna karaktärer från såväl malt som jäst utöver humlen bidrog till en IPA som kändes intressant över hela smakspannet. Det finns en lättare karamellighet som passar väl in i ölen som får en rund kropp med smak av kakor och karamell men fortfarande med rejäl humlenärvaro. Välavvägt och balanserat. Väl värd att prova om ni ser den!

Vid ett senare tillfälle provades Manna, en öl i stilen mild ale på låga 3,7 %. En maltdriven öl med mjuk smak som drar åt choklad och kola med lättare inslag av kaffe och nötter, men som samtidigt är väldigt lättdrucken. Mjuk och fin för tillfällen där ölen inte behöver spets.

Saisonen Slåtteøl är rättfram och väl enkel för stilen med smak av kex och spannmål med en del fenoler och humliga drag åt hö. Lätt att känna igen som en saison men som sådan är den också något tråkig om än inte dålig. Sist ut av de fyra blev hallonölet Rosa Kinn. Visst känns hallonen i både doft och smak men något försiktigt och något tråkigt. Smaken lyfter aldrig riktigt. Antingen skulle det varit mer hallon för att den smaken skulle få spela ut ordentligt eller så skulle det varit lite mindre hallon och en grundöl med mer egen karaktär men här blev det någon sorts tråkig medelväg istället.

Jag tar ändå med mig att Vestkyst var riktigt trevlig och bara en sådan sak som att de gör en mild, vilket inte är helt vanligt nuförtiden, är ju också lite kul. Trots att två av fyra provade öl inte imponerade är jag definitivt beredd att prova mer från Kinn om chansen dyker upp.

1 kommentar:

  1. Til info; den koster 99,90 NOK / 109,92 SEK på vinmonopolet i Norge.

    SvaraRadera