Stockholms-Bishops gör single-hop-serie med Slottskällan

, , 1 kommentar
Single-hop-serier har de senaste åren varit populära inslag i repertoarerna från bland annat Mikkeller och Brewdog. I ett samarbete mellan Beer Enthusiast, Slottskällan och Bishops Arms lanseras en ny serie med singelhumlade pale ales kallad 08. Åtta Bishops Arms i Stockholm, åtta öl, åtta humlesorter. Självklart kommer sedan en DIPA med alla åtta humlesorter också.

Upplägget är enkelt. Ett gemensamt basrecept som bryggs i åtta olika tappningar, en för varje Bishops Arms i Stockholm. Namnet 08 har alltså multipla innebörder. Ölen kommer initialt serveras på just de åtta Stockholmsupplagorna av Bishops Arms, det vill säga Vasagatan, Gamla Stan, Folkungagatan, Bellmansgatan, S:t Eriksgatan, Landsvägen, Hornsgatan och Linnégatan. Blir det några fat över kommer de kunna leta sig ut till resten av landet eller kanske till någon ölfestival.

De första ölen börjar rulla ut under hösten med en månads mellanrum. Varje enskild Stockholms-BA är med och gör en varsin öl, då krogpersonalen på respektive pub får åka upp till Uppsala och Slottskällan för att vara med och arbeta med bryggningen tillsammans med Slottskällans bryggare Maarten Vanwildemeersch

Den första ölen i serien humlas med Australiens stolthet på humlefronten, Galaxy. Den är gjord med gänget på Bishops Arms Vasagatan och har premiär den 30 augusti och därefter kommer Bishops Arms Gamla Stan göra nästa i serien som bryggs med Amarillo.

Till sist kommer det även bryggas en DIPA med alla åtta humlesorter som använts i serien och vi lär kunna se framemot en (eller flera) provning(ar) med alla nio olika öl mot varandra när serien är färdig.

Vad jag kan komma på blir det här den första riktiga svenska single-hop-serien som görs. Med tanke på populariteten i Sverige för importerade ölserier som Brewdog IPA is Dead och Mikkellers single-hop-serier är det förvånande att det inte skett tidigare, men nu återstår alltså bara att vänta och prova 08-serien.

1 kommentar:

  1. Intressant, får hoppas att de inte kör för kraftig maltbas utan ger humlen chansen. Jag tycker att många som gjort liknande serier har gjort ett alltför maltdominerat grundrecept och då är det svårt att jämföra de olika egenskaperna som humlen har, förutom bitterheten förstås.

    SvaraRadera