Lagringsexperiment: Sierra Nevada Bigfoot 2002

, , 1 kommentar

Bigfoot är en av de öl som brukar återkomma till Systembolaget och som dessutom är lämplig att lagra enligt många. På Akkurat kan man hitta en så gammal Bigfoot som från 2002 för en dryg tvåhundring. Som så mycket annan gammal öl är det en intressant upplevelse men för att verkligen uppskatta den ska man gilla kombinationen av de smaker som lagrad barley wine utvecklar och den höga beska som Bigfoot bibehåller även efter 12 år.

225 kr för en 12 år gammal barley wine på krogen är svårt att argumentera emot rent prismässigt. Lägger man dessa slantar på en flaska kommer man upptäcka att en så gammal flaska har överraskande mycket beska kvar, medan humlearomerna i mångt och mycket har flytt sin kos. I gengäld har maltsmakerna utvecklat sig ordentligt.

Här hittar man nyanser av kola, karamell och toffee som samsas med torkad frukt och lite vanilj. Ölet har blivit lite sådär lagom komplext i smakerna, medan man inte känner av några negativa ålderstecken alls (om vi inte ser till att humlearomerna försvunnit). Det är snyggt, välkomponerat och fullt av smaker. Vid det här tillfället hade jag sällskap av min flickvän och hennes väninna som båda tyckte den var riktigt god och smakrik. Till slut fick jag nästan kämpa för att få ha den ifred.

Medan den definitivt har blivit intressant tycker jag att den inte är så värst mycket mer utvecklad än en 5-6 år gammal flaska jag smakat vid ett tidigare tillfälle, eller för den delen en del andra barley wines som utvecklar lika mycket eller mer smaker på kortare tid. Det är just kombinationen av hög beska och utvecklade  maltsmaker som gör en lagrad Bigfoot unik och om man uppskattar en sådan smakkkombo är det bara att lägga undan några flaskor på långlaggring. 

Eller ta den här snabbvarianten och gå till Akkurat och beställa in en gammal flaska.

1 kommentar:

  1. Jag körde en Akkurats 2002a mot deras 2007a, tyckte att 02an var aningen bättre (inte en blindtest) Blev mycket positivt överraskad över hur välhumlad den ändå fortfarande var. Monk's hade ju några 2007-or som de sålde för 99 spänn för något år sen - de var nog de mest prisvärda jag hitintills druckit på krogen!

    SvaraRadera