Villovägens Kellarbryggeri dubblar Faluns bryggeriantal

, , 1 kommentar
Det var inte längesen Falun fick sitt första nya kommersiella bryggeri när Ryentorps öppnade och nu har det kommit ytterligare ett. Villovägens Kellarbryggeri ligger i området Bergalid, inte långt ifrån Faluns centrum. Än så länge finns bara ölen på ett fåtal restauranger och under helgens festival Rockstad Falun, men de kan också komma in lokalt på Systembolaget till hösten.

Det lilla bryggeriet har hittills gjort fyra olika öl, en ljus lager, en brittiskt influerad ale, en amerikanskt influerad IPA och en DIPA. Än så länge finns ölen bara på ett fåtal restauranger och jag passade på att spåra upp en av dem på besök i Falun. Jag passade då på att testa deras IPA och DIPA.

Bryggeriet drivs av ett gäng medelålders grabbar och namnet kommer från Villavägen där bryggeriet är beläget. Förr i tiden stavades det nämligen Villovägen och där låg också värdshuset Villan. Nuförtiden är Villavägen känd bland faluborna som en plats med många excentriska villor.

Falu IPA är humlad med Centennial och Cascade samt klockar in på 6,9 %. Med en rätt så kraftig maltkropp blir fruktigheten mer sött syltig än frisk och framstående. Några särskilda felsmaker finns däremot inte och ölet smakar rätt så rent. Det lyfter inte riktigt i smakerna men det är ändå en klart godkänd öl.

Falu Imperial är humlad med fyra humlesorter men trots dubbel torrhumling sticker inte humlen ut ordentligt heller här. Den är dock närvarande och blandar sig med malten som också tar upp en del plats. Mer östkustsk än västkustsk helt enkelt. På 9,5 % blir det naturligtvis en kraftig öl men den rinner ner lätt. Också klart godkänd.

I september kommer de fyra ölen in i beställningssortimentet och bryggeriet har ansökt om att få sälja ölen lokalt på Systembolagets butiker i Falun och Borlänge. Tills dess får man gå till Smak & Mera i Falun eller till Grangärde Gästgiveri som båda tar in deras öl. Eller till något av de evenemang där deras öl säljs, till exempel Rockstad Falun som pågår idag, imorgon och på lördag där deras öl säljs i VIP-baren.

Nu ska jag knalla över till festivalen och testa deras andra öl.

1 kommentar: