Närke/Oppigårds Ädelweiss

, , 2 kommentarer
"Det här är bryggeriet vi gjort ölen tillsammans med" - HåGe (vars finger det är på bilden)
När två av Sveriges bästa bryggerier gick ihop för att göra ett samarbetsöl väntade jag mig något helt annat än en klassisk tysk veteöl, men Oppigårds och Närke upphör inte att förvåna. Ädelweiss hade premiär på festivalen Stora Öl - Små Bryggerier i helgen och kommer även bryggas i större skala för att bland annat släppas på Systembolaget längre fram i höst.

Låt oss börja med namnet. Eftersom vi har med Närke att göra är det förstås lite vitsigt, men det är inte en referens till ädelhumle. Lite mer raffinerat än så är det, men det har med humlen att göra. Den är nämligen humlad med Opal och Saphir, två humlesorter som delar namn med ädelstenar.

Den Ädelweiss som finns ute på fat nu är brygd hos Närke men ölet ska bryggas igen på Oppigårds. Då i större skala och den kommer då också flasktappas för att dyka upp på Systembolaget i släppet den 17:e oktober (preliminärt). Självklart blir det halvlitersflaskor, allt annat vore otänkbart för en weissbier.

Ölet följer ett rätt klassiskt weissbierstuk. Skumbananer och lite lagom nejlikafenoliskt. Kanske något mer humlad men långt ifrån någon hopfenweissen. Något mörkare än de vanligaste exemplen vi ser här men det är inte alls ovanligt bland de mindre bayerska veteölsbryggarna med lite mer färg. Efter ett smakprov på festivalen Stora Öl - Små Bryggerier skulle jag säga att det här är ett välgjort och väldigt trevligt veteöl men jag skulle också vilja dricka en halvliter ur ett weissbierglas för att få en ordentlig känsla för ölet.

Hursomhelst, riktigt kul att svenska bryggerier börjar göra lite samarbetsöl tillsammans. Svenska bryggerier verkar vara duktiga på att samarbeta och hjälpa varandra men när det kommer till samarbetsöl har det varit klen skörd. Men nu är det kanske slut på den torkan. Utöver samarbetet med Ädelweiss har vi också Ängöl som skickat över lite Oktoberfestlig till Brekeriet för sekundärjäsning med brett vilket också blir spännande. Oktoberfestlig ligger just nu min topp tre över svenska lager.

2 kommentarer:

  1. Borde vara självklart att alla engelska bitter som säljs via systembolaget också skulle vara på halvlitersflaskor, men så är tyvärr inte fallet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Små flaskor har en viss fördel över stora i Systembolagets system för att utvärdera försäljningen, vilket ligger till grund för hur stor butiksspridning de får och vilka som försvinner ur hyllorna (läs mer här: http://www.portersteken.se/2014/07/sa-utvarderar-systembolaget-sina.html). Det har lett till att flera öl gott över till småflaskor för att inte halka efter de andra. Det här gäller bara fasta sortimentet, så Närke och Oppigårds behöver inte bry sig om sådana detaljer i det här fallet i och med att Ädelweiss bara kommer som tillfällig lansering.

      Radera