Premiär för Nollåttorna - Bishops Arms Stockholms egen singlehopserie

, , Inga kommentarer

Igår var det premiär för den första ölen i Bishops Arms Stockholmsfraktions egna ölserie, Nollåttorna. Den första ölen är gjord av och med Bishops Arms Vasagatan och pubchefen Daniela Caran strålade av stolthet hela kvällen. Serien är en rad single-hop-IPA gjorda på Slottskällan med gemensamt grundrecept men olika humlingar där de olika pubarna själva fått välja humlesort till sin egen öl. Först ut var Galaxy.

Det hela började med att ölimportören Beer Enthusiast bjöd upp pubcheferna från de åtta olika Bishops Arms i Stockholm till Uppsala och Slottskällan för lite sortimentsprovning. Väl där spånade man fram idén om att göra en ölserie och det hela mynnade ut i Nollåttorna. Åtta öl, åtta Stockholmskrogar, åtta humlesorter.

Bishops Arms Vasagatans pubchef Daniela Caran har varit drivande för projektet och det var också hon som tillsammans med två av sina bartendrar åkte upp till Uppsala först för att vara med och hjälpa till när Maarten på Slottskällan bryggde deras öl.
 -IPA-bomben har inte släppt än. Saison börjar komma mer men slår inte undan IPA. När vi började snacka om det här kände vi att det var viktigt att inte rusa iväg i alkoholstyrkan så att även de som kommer in på en tisdagskväll vågar ta två stycken. Grundölet blev därför en IPA på 5 %, berättar Daniela medan vi provar Nollåttorna #1 Galaxy.

Ölet har en ljust fruktig smak med melontoner som jag tycker är väldigt typisk för Galaxyhumlen. Bakgrundssmakerna är rena och fina. De gör sitt jobb i det tysta och låter humlen ta rampljuset. Beskan är mycket mild medan det är en mycket tydlig humlearom, vilket gör ölet lättdrucket och, ja, gott. En väldigt modern APA/IPA där man tagit efter de senare amerikanska influenserna där man satsar mycket på aromhumle och håller nere bittergivorna.

Bishops Arms Vasagatans pubchef Daniela Caran
-Jag tycker inte att Galaxy har fått den uppmärksamhet den förtjänar, förklarar Daniela på frågan om varför de valt just den humlen. Nästa öl i serien bryggdes tidigare i veckan med personal från Bishops Arms Gamla Stan som valt att humla den med Amarillo. Den beräknas bli släppt i slutet av september och sedan kommer de andra sex ölen följa med en månads mellanrum mellan varje. Just Amarillo tillsammans med Citra var de vanligaste humleönskemålen men i slutändan ska alla krogar få olika humlesorter till sina öl.

Ölen kommer i första hand att serveras på de olika Bishops Arms runtom i Stockholm men det kan också dyka upp något fat här och var runtom i landet och eventuellt kan den finnas att prova på Stockholm Beer & Whisky Festival. Nollåttorna #1 finns alltså redan på Bishops Arms Vasagatan och lär kopplas på på fler ställen inom kort.

Att krogpersonalen varit med och bryggt ölen ger den mer egen identitet och hjälper även personalen att engagera sig för produkten.
 -Vi hade hur kul som helst under bryggdagen, vi var som barn på julafton och så fort jag hade en sekund över fotade jag så mycket jag kunde. Man har ju varit på ganska många bryggeribesök vid det här laget men att vara med och brygga själv är något helt annat, man lär sig så mycket mer, berättar Daniela.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar