Från ände till ände av tjeckisk pilsner

, , 2 kommentarer

Tjeckiens två mest kända pilsner, Pilsner Urquell och Budvar, är lite av landets två smakmässiga ytterligheter när det kommer till pilsnerstilen. Medan båda öl är bäst så färska som möjligt från fat och helst också opastöriserade och ofiltrerade, kan man göra en intressant jämförelse även med flaska eller burk. 

Båda dessa anrika öl klockar in på 12 plato i stamvörtstyrka och använder bara tjeckisk pilsnermalt, Saaz-humle och sitt respektive källvatten. Båda använder dessutom den klassiska metoden med dekoktionsmäskning. Det finns dock skillnader dem emellan. Budvar använder hela humlekottar medan Pilsner Urquell kör med pellets, och även om båda har mjukt vatten är det säkerligen vissa skillnader i deras mineralsammansättning.

Den största skillnaden mellan dessa två öl torde ändå vara jästen de använder och utjäsningen, vilket i sin tur säkert också har att göra med olika mäskningsförfaranden. De har alltså samma stamvörtstyrka men det skiljer 0,6 % alkohol dem emellan. Det här är nyckeln till att de trots likheterna är så pass olika.

Det statsägda Budvar är den starkare av de två och klockar in på prick 5 %. Eftersom det är samma stamvörtstyrka är den torrare och något lättare i smaken. Beskan är något mildare men blir ändå framträdande eftersom det finns mindre restsötma som balanserar den. Humlearomen är också mildare, och överlag skulle jag beskriva Budvar som krispigare.

Pilsner Urquell är "bara" 4,4 % och tack vare den lägre förjäsningsgraden blir den också fylligare. Beskan är större och mer markerad, de kryddiga tonerna av Saaz är mer uttalade och smakerna är mer nyanserade. Däremot är den inte nödvändigtvis mer avrundad.

Smörkolan som så många verkar tillskriva stilen är inte märkbar i någon av dem och ska egentligen inte vara det heller. Däremot finns en viss maltsötma i båda. Som sagt, dessa funkar fint på flaska och burk men skiner som mest när de serveras välbehållna på fat. Oavsett vilket är färskhet viktigt. Att göra en liten egen jämförelseprovning mellan dessa är mycket givande om man är det minsta intresserad av lager.

Pilsner Urquell får man chansen att dricka både ofiltrerad och opastöriserad lite då och då, t ex på En Öl & Whisky Mässa i Göteborg och Stockholm Beer & Whisky Festival samt event under året, men det är också värt att ta sig an den opastöriserade men filtrerade varianten som serveras från tankova på de båda Bar Central i Stockholm. Budvar ryktas det för övrigt komma en kröjsad variant, det vill säga som fått kolsyrejäsa genom att den färdiga ölen fått en tillsats av öl som är mitt i jäsningen, av på Bishops Arms Bellmansgatan i Stockholm nu på onsdag.

2 kommentarer:

  1. Är man sugen på Pilsner Urquell från Tankova i Göteborg så kan man gå till Gyllene Prag.

    SvaraRadera
  2. Tritonia Ölverkstad i Gamla Stan har normalt sett opastöriserad och ofiltrerad Pilsner Urquell på fat. Ett fantastiskt gott öl, helt väsenskilt från det vanliga filtrerade, och väl värt att söka upp.

    SvaraRadera