Systembolagets lanseringsplan 2018 - vinter

, , 6 kommentarer
Den avslutande titten på Systembolagets lanseringsplan för 2018 blir förstås för vinterlanseringen, där det finns flera lanseringar med potential att bli väldigt roliga. Det blir bland annat mer trappist och mer brittiskt, men framförallt blir det också en geuze på storflaska. 


Nedanstående lista är alltså de typer av öl som Systembolaget vill lansera i sitt fasta sortiment under vintern (decemberlanseringen), enligt deras lanseringsplan för 2018. Leverantörerna får mer detaljerade offerter för de olika lanseringarna.

[Segment - ursprung - kommentar - uppskattat antal butiker - uppskattad halvårsvolym]
Lager burk - ospec. ursprung - Max 9,90 kr, Kundpanel - 236 - 450 000
Lager flaska - ospec. ursprung - Ekologisk, Kundpanel - 236 - 120 000
Lager flaska - Japan - 99 - 40 000
Lager flaska - ospec. ursprung - Ekologisk, Kundpanel - 215 - 120 000
Ale flaska - Storbritannien - Bitter - 436 - 50 000
Ale flaska - Baltikum, Sverige - 35 - 8 000
Ale flaska/Ale extra stark - ospec. ursprung - Trappist - 77 - 10 000
Ale burk - ospec. ursprung - Max 15,90 kr - 338 - 40 000
Porter/stout / Porter/stout extra stark - ospec. ursprung - Nitro - 439 - 25 000
Ale extra stark - ospec. ursprung - Barley wine - 144 - 15 000
Öl på storflaska - Belgien - Gueuze - 35 - 2 000


Potential för ett mycket bra släpp som sagt. Den brittiska bittern är en naturlig uppföljning på den brittiska mild som ska släppas i september. Lite hoppas jag på att det blir Landlord, men det beror så på vilken typ av bitter de vill ha.

Fler trappister kan också bli kul och även här en fortsättning på septembersläppet som också ska ha en trappist. Här liksom där är såväl ursprung som typ eller ens alkoholhalt ospecificerat vilket gör det lite svårt att sia. Westvleteren och Achel kan vi nog utesluta från en lansering i fast sortiment och Spencer och Tre Fontane har såvitt jag vet inga svenska importörer, så det som finns att reellt välja på är Westmalle, Rochefort, Chimay, Orval, La Trappe, Engelszell och De Kievit. Det blir spännande att se vilka det blir.

Porter/stout på nitro har haft en liten framgångsvåg i USA men jag har inte upplevt att det slagit igenom särskilt mycket här i Sverige. Det skulle kunna bli en spännande lansering, men risken är väl dock att det blir en Guinness-kopia för att ge Guinness på nitroburk lite konkurrens i sortimentet, i och med att den har en väldigt dominerande ställning idag. Det som ändå öppnar dörren för att det blir något roligare är att de inte begränsat det till öl under 6 %, vilket de kanske borde ha gjort om det var just konkurrens åt Guinness som de var ute efter.

En ny barley wine ska också klämmas in. De senaste gångerna som barley wine har släppts i fast sortiment har de inte riktigt lyckas hålla sig kvar utan ramlar ut ganska fort. Tidsramarna för hur nya öl bedöms underlättar inte särskilt mycket heller, i och med att en barley wine lär ha bäst försäljning under vintern, men det är under perioden mars-maj som den kommer börja bedömas och då lär högsäsongen vara slut. Vi får väl se hur det går.

Till sist en väldigt spännande lansering med en geuze på storflaska. Sett till vilka som defintivt bör kunna leverera till en plats i fast sortiment ligger Boon Oude Geuze och Lindemans Cuvée Rene bra till. Tilquin har nog inte volym nog och även om Drie Fonteinen växer en del verkar de fortfarande ha lite svårt att leverera efter efterfrågan för deras mindre flaska som redan finns i sortimentet. Här är det också värt att notera att öl på storflaska utgör ett eget segment så den här lanseringen kommer inte att konkurrera med de lambic som redan finns i sortimentet.

6 kommentarer:

  1. Chimay 2018 troligtvis?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt, men jag är inte riktigt säker på vad du menar? Chimay Blå finns redan i sortimentet.

      Radera
  2. 2018 versionen av Chimay Grande Réserve Vieillie En Barriques, som 2015, 2016 och 2017.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den lär inte släppas i fasta sortimentet, vilket är vad lanseringsplanen rör, men den kommer säkert dyka upp i något exklusivt släpp precis som de tidigare har gjort.

      Radera
  3. Det är aldrig slut på 3F's OG i Lund och Malmö-området. De skulle utan problem kunna leverera 2000+ A&G under ett halvår. Det som jag misstänker är knepigare är hur vårt monopol ställer sig till deras olika blandningar då de börjat skriva ut deras nummer på flaskorna nu. De har ju lite olika alkoholhalt.

    SvaraRadera
  4. Bara för att jag skrev att det inte är brist i Skåne så var den ju slut nu, (men jag misstänker att jag vet vem den skyldige är då vi båda alltid köper en 4-5 för lagring när man ändå är där).

    SvaraRadera